Project
SM F15 Mest koelen in de kelders en extern
In het kader van het Klimaatakkoord moet de Nederlandse veehouderij tenminste 1 Mton CO₂-eq emissiereductie van methaan bereiken. Rundvee produceert bijna 80% van de methaanemissies uit de veehouderij. Bij melkvee komt 20-25 % van de totale methaanemissie uit de mest. Dit project kijkt naar de reductie van methaan uit mest in melkveebedrijven met traditionele roostervloeren en mestkelders - 80% van de melkkoeien.
Temperatuur is een belangrijke variabele die de productie van CH₄ beïnvloedt. Dit principe is welbekend bij vergisting. Uit de literatuur blijkt dat bij temperaturen van ongeveer 8ºC methaanvorming trager of zelfs niet plaats vindt. Sinds 2020 heeft Wageningen Livestock Research in samenwerking met voorloper-melkveehouders en een groep bedrijven experimenten (case-control) uitgevoerd onder praktijkomstandigheden waarbij een koelsysteem is geïnstalleerd om de temperatuur van drijfmest in de put te verlagen en het effect op de uitstoot van CH₄, N₂O, NH₃ te bemeten.
Bij het eerste prototype waren de koelleidingen in/op de bodem van de mestkelder geïnstalleerd. Bij de mestkoeling 2.0 dreven de koelleidingen in de bovenste laag van de mest. In beide gevallen werd er regelmatig gemixt om een homogene temperatuur van de mestmassa te bereiken. Hoewel de verlaging van de temperatuur in deze experimenten relatief nog klein was (rond 2ºC verschil tussen referentie en gekoelde kelder) werd er een betekenisvolle methaanreductie (rond 40%) waargenomen. Echter werd er geconcludeerd dat een veel grotere lengte aan leidingen in de mestput nodig is om voldoende warmte-uitwisselingscapaciteit te krijgen.
Om dit probleem op te lossen wordt in dit project een koelingssysteem ontwikkeling, getest en bemeten (case-control) die mest uit de kelder pompt en in een opslag buiten koelt om vervolgens na koeling deze mest terug te brengen in de kelder. Daarbij wordt ook gewerkt aan het combineren van mest koelen met (vloer)ammoniakemissie reducerende maatregelen en aan de ketenkansen voor brede implementatie en adoptie.