Project
Sectoranalyse emissies door kalveren
Gezien de huidige stikstofproblematiek is het wenselijk om in beeld te krijgen hoeveel ammoniak emissie reductie uit stallen kan worden bereikt voor de kalversector. Deze studie is een inventarisatie van de mogelijkheden.
Vanwege de urgentie om N-emissies en depositie terug te dringen, is een goed beeld nodig van de tijdslijn voor implementatie van emissiearme stallen. Het gaat hierbij om brongerichte maatregelen en nageschakelde technieken in vleeskalverstallen en bij mestopslag om de ammoniak en andere emissies te verminderen. De sectoranalyse wordt gericht op nieuwe stallen en mestopslagen enerzijds en bestaande stallen en mestopslagen anderzijds, en op de verschillende deelcategorieën. Relevante deelcategorieën zijn ten minste blankvleeskalveren en rosévleeskalveren.
De inventarisatie richt zich op:
- Bestaande brongerichte emissiearme systemen
- Bestaande nageschakelde technieken
- Combinaties van bestaande technieken
- Brongerichte systemen in ontwikkeling
- Nageschakelde systemen in ontwikkeling
Van de betreffende technieken wordt onder andere bepaald; potentiële emissie reductie, welke bedrijven deze aanbieden, welk stadia van ontwikkeling, kosten, toepasbaarheid in bestaande stallen en betrouwbaarheid van de beoogde emissiereductie.
In stikstofbrief d.d. 24 april 2020 aan de Tweede Kamer worden onder andere voordeze sector stalmaatregelen toegezegd; "Op basis van een sectoranalyse van de perspectieven van bestaande en nieuwe innovatieve technieken uit de Sbv kunnen dan uiterlijk eind 2023 per diergroep aangescherpte emissienormen voor ammoniak nieuwe stallen en geplande renovaties worden gesteld. Deze eisen zullen uiterlijk in 2025 voor alle relevante diergroepen zijn ingegaan. Voor bestaande stallen gaat dan een nader te bepalen overgangsperiode gelden, waarbij rekening wordt gehouden met de mogeljikheden van boeren."