
Project
Scaling up biodiversity-positive food systems
Biodiversiteit vormt de basis van alle voedselsystemen en levert waardevolle ecosysteemdiensten die de productiviteit van de landbouw aandrijven. Deze diensten omvatten het vasthouden van grondwater, het behoud van de vruchtbaarheid van de bodem, het behoud van microben en de bescherming van bestuivers voor de bestuiving van planten. Voedselproductie is echter ook de grootste aanjager van biodiversiteitsverlies, waardoor de ecosysteemdiensten waarvan de productie van voedsel afhankelijk is onder druk komen te staan en de voedselzekerheid afneemt.
Wereldwijd groeit het besef dat biodiversiteit en voedsel een gekoppelde crisis vormen, van beleidsmakers tot boeren, tot grote verwerkers en detailhandelaren, gezondheidswerkers en zelfs de financiële dienstverleningssector. Maatschappelijke coalities bundelen hun krachten om deze gekoppelde crises samen aan te pakken. Ontelbare lokale voedselinitiatieven en innovaties zijn aan de gang en nemen met de dag toe. Alleen al in de WUR richten sommige initiatieven zich op agro-ecologische praktijken, meetmethoden om verbeteringen te meten, technologische innovaties en strokenteelt om pesticiden te verminderen, initiatieven op het gebied van consumentenvoeding, digitalisering om maairegimes aan te bevelen en initiatieven om de gezondheid van de bodem en bestuivingsdiensten te verbeteren. Desondanks blijven deze lokale initiatieven en sociale innovaties relatief niche-gebaseerd. Ze zijn nog niet ingeburgerd in de grote praktijk.
De dringende vragen zijn: Wat houdt innovaties tegen om op te schalen in de waardeketen van productie tot consumptie? Wat maakt een initiatief en een innovatie geschikt voor opschaling? Welke impact heeft schaalvergroting op biodiversiteit en voedselsystemen? Hoe zal deze impact zich ontvouwen en veranderen in de loop van de tijd en over generaties heen? En hoe kunnen we deze verandering versnellen? Dit zijn de fundamentele vragen waar dit Flagship zich over zal buigen.
Het Investeringsthema Flagship 2 over "Het opschalen van de impact van biodiversiteit-positieve innovaties in voedselsystemen" loopt van 2022 tot 2024 en heeft als doel inzicht te krijgen in de vele barrières en factoren die het opschalen van veelbelovende biodiversiteit-positieve productie-initiatieven mogelijk maken, en de potentiële resultaten op meerdere schaalniveaus te evalueren die dit zou kunnen hebben op het gebied van biodiversiteit, voedsel en een goede levenskwaliteit, van lokaal tot EU in de mondiale context. Meer specifiek:
- Inzicht krijgen in de reikwijdte van het huidige werk van WUR in de waardeketen van lokaal productie-initiatief tot consumptie en afval.
- De sociale kanteldynamiek bevorderen door te begrijpen waar in de waardeketen WUR waarde kan toevoegen en samen te werken met diegenen die dit kunnen beïnvloeden.