Project

Plentitude

Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) is de enige kennispartner in dit BBI EU project en speelt daarom een cruciale rol in de karakterisering van de mycoproteïne, de ontwikkeling van productconcepten en de beoordeling van de voedingskwaliteit. WFBR ondersteunt PLENITUDE bij de ontwikkeling van gezonde, lekkere en duurzame plantaardige voeding. Vervolgens wordt een uitgebreide in-vitromethode toegepast om de veiligheid, vertering en biologische beschikbaarheid van het nieuwe mycoproteïne van het project aan te tonen.

Binnen PLENITUDE komt een biogebaseerde waardeketen tot stand rond de installatie en werking van een uniek zero-waste proces dat een aerobe fermentatiefabriek die voedselveilig eiwit produceert koppelt aan een conventionele bioraffinaderij van de eerste generatie. De input voor de bioraffinaderij bestaat uit duurzame graangewassen. Het PLENITUDE proces neemt een deel van de input in de bioraffinaderij als zijstroom om een aëroob fermentatieproces te voeden dat het omzet in mycoproteïne, een gevestigd hoogwaardig eiwit dat wordt gebruikt als vleesalternatief. Het project is een sectoroverschrijdende samenwerking tussen de bioraffinaderijexploitant, voedselproducenten en technologieleveranciers; het levert laaggeprijsd eiwit in een "zero-waste" proces waarbij afval van het fermentatieproces opnieuw wordt geïntegreerd in de bioraffinaderij en wordt teruggewonnen als brandstof (bio-ethanol) of voer (DDGS - Distiller's Dried Grains and Solubles of CDS - Concentrated Distillers' Solubles). De productie van voedereiwit uit goedkope grondstoffen met een lage voetafdruk zoals tarwe creëert een duurzame oplossing voor de eiwitvoorziening en produceert voedereiwit met een concurrerende voederconversieverhouding.

Publicaties