Project
PhD project SUR-PLAS-Path
Elk KB-programma omvat een project om de samenwerking tussen WU en WR te bevorderen door gezamenlijke ondersteuning van een promotieonderzoek. Het PhD-project, genaamd SUR-PLAS-Path, is ingebed in KB34 en sluit aan bij projecten rondom het biobased-domein. Promovendus: Yme van Lith. Promotor: professor David Strik. Co-supervisie: Judith van Leeuwen, Ulphard Thoden van Velzen, Wei-Shan (Momo) Chen and Marieke Brouwer
Een transitie in de wereld van plastics en kunststoffen heeft een hoge prioriteit en is van urgentie, gezien het feit dat de kunststofproductie ongeveer 10% van alle fossiele grondstoffen gebruikt. Daarnaast lekt ongeveer 20% van alle plastics weg in het milieu, wat een ernstige bedreiging vormt voor het milieu en de gezondheid. Huidige initiatieven slagen er vaak niet in de plastictransitie te faciliteren door een gebrek aan bewustzijn en integratie van verschillende sociaaleconomische, ecologische of technische transitie enablers en barriers.
De transitie wordt beïnvloed door verschillend beleid, wetgevingen, gedragspatronen en stakeholders. Het is daarom essentieel om te begrijpen hoe het huidige systeem werkt en hoe het er idealiter in 2050 eruit zou moeten zien. Dit om de transitie naar het ideale plastic systeem beter te begrijpen, met maximale acceptatie van de stakeholders. Het doel van het project is om samen met stakeholders duurzame en hernieuwbare plastic transitiepaden te ontwikkelen, door middel van een nieuw transitieontwerp en multi-impact analyse (SUR-PLAS-Path) te ontwikkelen en toe te passen. Er word getracht om vast te stellen hoe de plastic transities eruit komen te zien en de bijbehorende transitiepaden, inclusief alle cruciale interventies en barrières. De open-access methode zal kunnen worden toegepast op andere typen materiaalstromen om de transitie naar een circulaire economie te bevorderen. Voor dit onderzoek zal eerst een integrale analyse van het huidige Nederlandse plastic systeem worden uitgevoerd en worden de maatschappelijke ambities in kaart gebracht en geanalyseerd. Het ‘Butterfly Framework’, ontwikkeld door Bos, De Haas en Jongschaap (2022), wordt gebruikt als basis om het plastic systeem en zijn transities te bestuderen. De beste manier om de transitie door te maken, zal voortkomen door stakeholders samen te brengen en te verbinden. Door middel van case studies en de laatste wetenschappelijke en technologische inzichten, zal uiteindelijk het meest gunstige transitiescenario uitgestippeld worden.