Project
Ontdek jouw eiwittransitie: op naar een toekomstbestendig dieet
Doormiddel van een web-based Augmented Reality applicatie kun je verschillende eiwittransitie scenarios verkennen. Als consument zit je aan een virtueel buffet waarbij je kunt kiezen uit verschillende voedingsmiddelen. De impact van jouw keuzes worden direct inzichtelijk door de visualisatie de gevolgen op landgebruik, de uitstoot van broeikasgassen, de watervoetafdruk en gepersonaliseerde eiwitbehoefte.
Deze interactieve web-based Augmented Reality applicatie integreert de meest recente inzichten vanuit verschillende disciplines die relatie hebben tot de eiwittransitie. Zo wordt dit complexe en vaak abstracte thema, de impact van voedingskeuzes, vanuit het eiwitperspectief inzichtelijk en aantrekkelijk gemaakt.
Applicatie
In de applicatie zit de gebruiker aan een regionale eettafel en kiest de voedingsmiddelen of het voedselpatroon naar voorkeur. Op basis van deze keuzes zal de tool visualiseren waar het voedsel wordt geproduceerd en wat de impact is van de voedselkeuzes op het landgebruik, de uitstoot van broeikasgassen, de watervoetafdruk en de aanbevolen eiwitinname. Deze implicaties van dagelijkse voedingskeuzes ervaart de gebruiker op individueel, gemeenschaps-, land- en wereldniveau. Op deze manier krijgt de gebruiker een dieper inzicht in de huidige wereldwijde productie-, handels- en consumptiepatronen van eiwitten, met inbegrip van de indicatieve impact op het milieu en de eiwitbehoefte.
Doelgroep
De applicatie richt zich specifiek op consumenten en beleidsmakers en neemt ze mee in een intuïtieve online Augmented-Reality leerervaring. Via de applicatie brengen WUR-onderzoekers en visualisatie ontwikkelaars van WANDER de interdisciplinaire inzichten samen om deze tastbaar te maken met behulp van innovatieve web-based technologieën. Kortom, door middel van experimenteren en speltechnieken (gamification) wordt de gebruiker uitgenodigd om zijn persoonlijke ideale eiwitconsumptiescenario te ontdekken.
Ontwikkeling
In de ontwikkeling van de applicatie gebruiken we multi-stakeholder engagement workshops om inbreng te krijgen over de richting van de ontwikkeling. Deze inbreng omvat: een inhoudelijk perspectief en inzicht in geschikte outreach-methoden en verspreidingsactiviteiten. Bovendien worden stakeholders betrokken bij het testen van de applicatie om feedback van gebruikers te krijgen. Door gesprekken te voeren met externe stakeholders zien we nu al tractie en interesse in verdere actieve deelname in een tweede fase.