Project

Onderzoeksagenda verzilting en zoute landbouw

De druk van zout water op de kleigronden van Nederlandse kustgebieden tart het bodem-agrosysteem en de natuur, waardoor gevaar voor voedselzekerheid ontstaat en verzilting negatieve maatschappelijke en economische effecten teweegbrengt. In dit project wordt met gebiedsstakeholders samengewerkt om innovatievraagstukken en kennisleemtes rond verzilting te bundelen in een onderzoeksagenda.

Klimaattrends indiceren dat Nederland in de toekomst warmere en drogere periodes zal hebben. In combinatie met zeespiegelstijging zal zout water steeds makkelijker landinwaarts trekken, waardoor verzilting met name in de kustgebieden een probleem vormt. Verzilting en beperkte zoetwaterbeschikbaarheid heeft gevolgen voor de landbouwsector. Adaptatie en transformatie is nodig voor een klimaatbestendige landbouwsector. Door innovatie, inspanningen van overheden en bedrijfsleven kan de klimaatuitdaging slagvaardiger worden opgepakt. De basis hiervoor is een gedragen onderzoeksagenda waarin met actoren uit de praktijk wordt bepaald wat kennisbehoeften en innovatiewensen zijn rond adaptatie en transformatie in gebieden waar verzilting urgent is.

Doel van dit project is het opstellen van deze onderzoeksagenda over verzilting, waarbij stakeholders een essentiële bijdragen leveren via het benoemen van bedrijfs- en gebieds-vraagstukken, kennisleemtes en toekomstige verwachte uitdagingen. De te vormen onderzoeksagenda richt zich op zowel adaptatie (in relatie tot verzilting) als transformatie (in relatie tot zoute landbouw). Adaptatie richt zich op de bedrijfsontwikkeling binnen de heersende omstandigheden en heeft de focus op de korte termijn. Transformatie richt zich op ontwikkelingen die nodig zijn op de langere termijn, waarbij gevolgen van klimaatverandering, kwetsbaarheden en andere sociale en ecologische uitdagingen worden meegenomen in de afweging voor een transitie[1].

Dit project zorgt voor nauwe interactie met gebiedsstakeholders over verzilting en landbouwperspectieven. Via een deskstudie worden regionale en landelijke initiatieven, bestaande en in ontwikkeling zijnde adaptatiemaatregelen, inzichten in vernieuwende bedrijfssystemen (transformatie) en bijbehorende kennisleemten geïnventariseerd. Met interviews en workshops met stakeholders worden kennisvragen gearticuleerd, geanalyseerd en bij elkaar gebracht voor een gedragen onderzoeksagenda. De verbinding wordt gelegd met Kenniscluster Verzilting (Salta). Daarnaast zullen initiatieven van financiële instellingen worden verkend om een aanzet te doen tot gesprek over verzilting.

Publicaties