Project

Onderzoek naar de mogelijkheid om het snavelbehandelen bij legouderdieren achterwege te laten

Per 1 september 2023 loopt de vrijstelling van het verbod op de snavelbehandeling voor legouderdieren af. Op dit moment is het nog niet mogelijk om legouderdieren te houden zonder problemen met gezondheid en productie. Daarom wordt een project gestart om dit in de toekomst wel mogelijk te maken.

Per 1 september 2023 loopt de vrijstelling van het verbod op de snavelbehandeling voor legouderdieren af. De afgelopen jaren is in de praktijk geprobeerd om met diverse managementmaatregelen legouderdieren met onbehandelde snavels te houden. Die managementmaatregelen hadden betrekking op darmgezondheid, afleidingsmateriaal, voeding interventies, verlichting en hanenmanagement.

Verhoogde uitval

Uit die vele praktijkervaringen is gebleken dat het achterwege laten van de snavelbehandeling bij de ouderdieren tot sterk verhoogde uitval leidt. Uit een analyse van productiedata door WLR bleek ook dat koppels legouderdieren met onbehandelde snavels, ondanks een scala aan maatregelen, een circa 7% lagere ei- (en kuiken)productie en circa 8 procent punt hogere uitval bij de hennen geven. Vanwege de sterk verhoogde uitval vindt de Stuurgroep het niet verantwoord om de snavelbehandeling bij legouderdieren nu achterwege te laten.

De Stuurgroep werkt in samenspraak met de legbroederijen de vervolgstappen voor de komende jaren verder uit, waarbij gedacht wordt aan onderzoek naar de verschillen (genetisch, bevedering, gedrag, aanwezigheid van hanen) tussen leghennen en legouderdieren. Ook wordt via diverse wegen (zoals ervaringen in en vergelijkingen met de leghennensector en de biologische legouderdierensector) verder gezocht naar additionele managementmaatregelen om pikkerij bij legouderdieren te voorkomen.

Het doel van het project is: het inventarisen van de mogelijkheden om snavelbehandelen bij legouderdieren achter wegen te laten.

Publicaties