Project

Onderzoek andere dierbehandelingsmiddelen

.Onderzoek naar residuen van dierbehandelingsmiddelen is belangrijk voor de voedselveiligheid. Naast verboden stoffen en antibiotica is er de laatste jaren toenemende aandacht voor andere dierbehandelingsmiddelen zoals pijnstillers, antiparasitaire en antivirale middelen en coccidiostatica. Per 2023 is daarom een nieuw project van start gegaan om speciaal hiernaar onderzoek te doen.

Doelstelling

Doelstelling van dit project is het ontwikkelen van methodes en monitoringsstrategieën ter verbetering van de controle en handhaving op andere dierbehandelingsmiddelen dan antibiotica en verboden stoffen. Daarnaast richt het project zich op de beantwoording van specifieke onderzoeksvragen gerelateerd aan het gebruik van dierbehandelingsmiddelen en de handhaving hiervan.

Al jaren is er door middel van twee specifieke projecten aandacht voor onderzoek naar verboden stoffen en antibiotica. Onderzoek naar andere dierbehandelingsmiddelen werd slechts beperkt gedaan, terwijl de behoefte hieraan groeit. Bijvoorbeeld door een toename in gebruik van bepaalde diergeneesmiddelen, het op de markt komen van nieuwe stoffen, of een toenemende resistentie tegen bepaalde stoffen zoals antiparasitaire diergeneesmiddelen. Ook de interactie tussen verschillende dierbehandelingsmiddelen is reden tot onderzoek. Ze kunnen bijvoorbeeld elkaars werking beïnvloeden, of blootstelling aan een stof kan resistentie tegen een andere stof veroorzaken. De opkomst van nieuwe diersoorten als voedsel, zoals insecten, maakt onderzoek ook nodig: wat voor diergeneesmiddelen worden er bij deze dieren gebruikt, hoe metaboliseren deze en wat is het risico voor de consument?

Methodes worden ontwikkelt of aangepast om alle relevante stoffen op zo laag mogelijke niveaus te kunnen meten. Naast methodeontwikkeling wordt ook aandacht geschonken aan slimme monsternamestrategieën: leveren eenvoudig en snel te nemen veegmonsters van dieren bijvoorbeeld net zulke goede resultaten als tijdrovende urinemonsters?

Projectresultaat

Resultaten van dit project worden geïmplementeerd in het routinematige WOT-monsteronderzoek bij WFSR of dienen ter advisering van NVWA en beleidsmakers bij LNV. Ze dragen hiermee bij aan het waarborgen van de voedselveiligheid.

Publicaties