Project
NUTRI2CYCLE
De intensieve Europese landbouw is cruciaal voor de voedselvoorziening, maar gaat vaak gepaard met de uitstoot van broeikasgassen en ammoniak en uitspoeling van nutriënten naar grond- en oppervlaktewater.
Maatregelen
De landbouw moet daarom allerlei maatregelen nemen om aan de milieudoelstellingen uit internationale richtlijnen te voldoen. Daarbij is de landbouw sterk afhankelijk van de import van meststoffen en energie.
Nutri2Cycle kwantificeert de kringlopen van stikstof, koolstof en fosfor in landbouwsystemen en de verliezen die optreden.
Innovaties
Innovaties worden geïnventariseerd en ontwikkeld om kringlopen op bedrijfsniveau te sluiten en de emissies van broeikasgassen en nutriënten te verminderen; bottom-up input en innovaties uit de landbouwpraktijk en industrie zijn daarbij belangrijk (Nutri2Cycle werkt samen met EIP (European Innovative Partnerships) operational groups.
Er wordt een toolbox ontwikkeld waarmee het positieve effect van deze innovaties bepaald kan worden ten opzichte van de huidige landbouwpraktijk. De meest veelbelovende innovaties zullen worden uitgetest op bedrijfsniveau. De winst die deze innovaties opleveren op het gebied van verminderde uitspoeling van nutriënten en minder uitstoot van broeikasgassen wordt geëxtrapoleerd naar regionaal en Europees niveau.
De in Nutri2Cycle ontwikkelde innovaties kunnen worden toegepast in de Nederlandse landbouw en dragen bij aan het sluiten van kringlopen en het beperken van emissies naar het milieu.
Publicaties
-
Circular agriculture and sustainable soil management
-
Growing potatoes using bio-based fertilisers; a step towards the adoption of bio-based fertilisers
-
Mapping and characterization of CNP flows and their stoichiometry in main farming systems in Europe
-
Effects of current techniques and management systems on CNP flows in Europe
-
Driving forces of farming systems and their impacts on CNP ratios and flows
-
Halving nitrogen waste in the European Union food systems requires both dietary shifts and farm level actions
Global Food Security (2022), Volume: 35 - ISSN 2211-9124