Project
Natuurlijke zuivering
Dit project betreft het ontwikkelen en verdiepen van gekwantificeerde kennis over de uitwisseling van stoffen tussen bodem-oppervlaktewater-grondwater, met accent op afbraak- en omzettingsprocessen in bufferzones, moerassen, zuiverings-, beekbegeleidende en doorstroommoerassen en de natuurlijke zuiveringscapaciteit van cascades van organismen en toepassing in zuiveringssystemen en natuurlijke zuiveringsaanpak in het landelijk gebied.
Ondanks de uitvoering van veel herstelprojecten en investeringen in het verminderen van nutriƫntenconcentraties en vervuilende stoffen, blijft de ecologische waterkwaliteit achter op de gestelde doelen.
Optimalisatie van de natuurlijke zuivering van oppervlaktewateren zou kunnen bijdragen aan verbetering van de (ecologische) waterkwaliteit (kerndoel MMIP).
Het doel van dit project is inzicht te krijgen in de processen die de natuurlijke zuiveringscapaciteit van aquatische systemen bepalen en daaruit al dan niet gestuurde toepassingen te duiden om deze capaciteit te gebruiken en vergroten.
Hierbij worden voor natuurlijke zuiveringstypen bestaande onderzoeken geƫvalueerd en nieuwe experimentele onderzoeken uitgevoerd om de omstandigheden waaronder verschillende organismegroepen (functionele soortengroepen) meer of minder optimaal bijdragen aan de opname-, afbraak- en omzettingsprocessen, en de rol van trofische cascades die hierbij optreden, te identificeren, uit te werken en kwantificeren.
De opgebouwde kennis wordt gebruikt om een blauwdruk te maken voor optimale toepassing in verschillende typen natuurlijke zuivering en de vergroting van de zuiveringscapaciteit in de praktijk.
Publicaties
-
Beken in het hout: waarom bosstroken langs de beek de waterkwaliteit kunnen verbeteren
-
Nutrients in buffer zones: Exploring the potential role of macroinvertebrates in nutrient retention
-
Van zuiveren naar oogsten : Rapportage fase 2 (2018 - 2022)
-
Bufferzones in perspectief: de rol van invertebraten in bufferzones
-
Effectiviteit van bufferzones : Een overzicht van de relevante processen en actoren
Wageningen: Wageningen Environmental Research (Rapport / Wageningen Environmental Research 3275) -
Invertebrates in riparian buffer zones
-
Bufferzones en ecologie