
Project
Nationaal Referentie Laboratorium metalen en stikstofhoudende verbindingen
Wageningen Food Safety Research (WFSR) is Nationaal Referentielaboratorium (NRL) voor onderzoek naar milieucontaminanten in levensmiddelen en diervoeders zoals metalen en stikstofverbindingen. Dit is vastgelegd in de Verordening (EU) 2017/625.
Expertise
WFSR heeft specifieke expertise op het gebied van de analyse van zware metalen en toxische elementen in voeding en diervoeders, zoals (anorganisch) arseen, (methyl)kwik, cadmium, lood, nikkel, koper, zink en jodium. Daarnaast heeft WFSR gevalideerde en geaccrediteerde methoden voor de analyse van stikstofverbindingen, zoals melamine, cyanuurzuur, nitraat en nitriet. Tevens doet WFSR onderzoek naar analysemethodes voor N-nitrosamines en het voorkomen van N-nitrosamines in levensmiddelen. WFSR heeft ook kennis van en ervaring met de aan metalen en stikstofverbindingen gerelateerde wetgeving, methodeontwikkeling en -validatie, kwaliteitscontroles en de borging van laboratoria die door de overheid zijn aangewezen.
Onafhankelijke kwaliteitsbewaking
In het kader van onafhankelijke kwaliteitsbewaking en het valideren en vergelijken van testmethoden neemt WFSR deel aan ringonderzoeken die worden georganiseerd door het EURL (Europees Referentielaboratorium) en door derde partijen, en aan validerende en vergelijkende interlaboratoriumonderzoeken. Het EURL voor metalen en stikstofverbindingen is de Technical University of Denmark (DTU) in Kopenhagen.
Referentiestoffen en reagentia
Voor vragen over referentiestoffen en reagentia die gebruikt kunnen worden voor analyses die binnen de scope van het NRL metalen en stikstofverbindingen vallen, kan contact opgenomen worden met het NRL via het contactformulier op deze website.
Projectresultaat
Er wordt invulling gegeven aan de NRL-taak op het gebied van metalen en stikstofhoudende verbindingen en toxische elementen. Dit behelst het geven van adviezen en uitwisseling van kennis op het gebied van analyse, monitoring en wetgeving met betrekking tot metalen en stikstofhoudende verbindingen en toxische elementen in diervoeders en levensmiddelen met de bevoegde autoriteiten. Daarnaast is er geregeld contact met het EURL, onder meer door het bijwonen van de workshops. Ook wordt er deelgenomen aan door het EURL en andere organisaties georganiseerde ringtesten om aan te tonen dat WFSR de analyses op correcte wijze uitvoert. Vanuit die kennis vindt de externe borging plaats van de OL’s
Publicaties
-
National Reference Laboratories Wageningen Food Safety Research : Annual report 2021
Wageningen: Wageningen Food Safety Research (WFSR-report 2022.001) -
National Reference Laboratories Wageningen Food Safety Research : annual report 2022
Wageningen: Wageningen Food Safety Research (WFSR report 2023.014) -
National Reference Laboratories Wageningen Food Safety Research : Annual report 2023
Wageningen: Wageningen Food Safety Research (WFSR report 2024.008)