Project

Naar een herstelde waterbalans

Grondwater is in Nederland geen oneindige voorraad die voor alle watergebruikers winbaar is. In sommige gebieden wordt dit tekort in de zomerperiode nu al gevoeld. Het is niet altijd mogelijk alle claims op het watersysteem ook in de toekomst te honoreren. Keuzes zijn daarin nodig.  De resultaten die wij voor dit onderzoek voor ogen hebben vormen nuttige bouwstenen voor een discussie over deze keuzes die het gebruik van (grond)water meer in balans moeten brengen met het watersysteem.

In dit project werken we in afstemming met de belanghebbende partijen (LNV, I&W, BZK, UvW, IPO, VNG, LTO, VEWIN, VBNE, VNO-NCW, VEMW) een éénduidige definitie uit voor een herstelde waterbalans, om vervolgens te onderzoeken aan welke knoppen gedraaid kunnen worden om een eventuele disbalans op te heffen.

We ontwikkelen daarvoor een systematiek, waarmee in een bepaalde regio een integrale afweging kan worden gemaakt hoe in de toekomst omgegaan kan worden met het in meer balans brengen van het watersysteem. Naast meer technische aspecten (geohydrologie) van het watersysteem wordt in deze systematiek gekeken naar de maatschappelijke functie en de economische waarden van de diverse onderdelen van het watersysteem. Door zowel te kijken naar langjarig trends met beperkte beleidskeuzes (het klimaat, de bevolkingsgroei, economische ontwikkeling), als naar de gewenste toekomst (normatieve scenario’s) met juist meer beleidsmatige keuzes, ontstaat een afgewogen beeld van de knelpunten maar ook met name de kansen. Een te genereren waterbalans-tool helpt ons om snel waterbalansen voor een regio inzichtelijk te maken en de effecten van mogelijke maatregelen op de waterbalans te verkennen.

We toetsen de methodiek en tool in een tweetal pilotgebieden, geprojecteerd in de Oostelijke en/of Zuidelijke zandgronden.

Publicaties