Project
Meta-analyse en methodiek effectiviteit maatregelen - KB-36-001-036
Er worden veel maatregelen genomen in natuurgebieden en daarbuiten, om de toestand van beschermde soorten of habitattypen te verbeteren of herstellen. Deze maatregelen hebben tot doel om een knelpunt of drukfactor weg te nemen of het effect hiervan te verminderen (mitigeren).
De keuze welk pakket aan maatregelen wordt uitgevoerd komt voort uit een combinatie van bewezen kennis over de positieve effecten van de maatregel op de doelsoort of beheer/habitattype, en de inschatting dat deze past bij de lokale omstandigheden. Maatregelen worden vanuit verschillende beleidskaders geprogrammeerd waarbij de monitoring van de effecten van maatregelen erg variabel is. Er wordt momenteel meer en meer gevraagd om op gebiedsniveau en op landelijke schaal hierover eenduidige uitspraken te doen.
Daarom kan een gestructureerde stategie van monitoring en verslaglegging een grote bijdrage leveren. Dit project verkent de bestaande kennis over monitoring en onderzoeksmethodes om de effectiviteit van maatregelen te analyseren. Dit gebeurt in de vorm van een systematische review waarbij op basis van literatuuronderzoek internationale kennis uit experimenten en overige studies wordt samengevat met betrekking tot de voor- en nadelen van verschillende methodes. Vervolgens wordt gekeken welke methodes het best zijn toe te passen in Nederland.
De resultaten van dit project dragen bij aan een eenduidige monitoring van de effecten van maatregelen, wat het mogelijk maakt om gebieden te vergelijken en uitspraken te kunnen doen op landelijk niveau. De resultaten kunnen daarnast worden toegepast bij de monitoring en evaluatie van natuurmaatregelen en onderzoek naar de duurzaamheid van zulke maatregelen.