Project

Meloenen in BEST-KAS 2023

In 2022 is er gewerkt aan de ontwikkeling van een teeltstrategie voor mini(water)meloenen bij beperkt gebruik van energie en CO2. Voor de gewasbeschermingsstrategie werden er zo weinig mogelijk chemische gewasbeschermingsmiddelen ingezet. Voor het vervolgproject in 2023 wordt er gebouwd op de verkregen inzichten om de teeltprestaties te verbeteren.

De BEST-kas, waar in eerdere projecten al frambozen, bramen en courgette werden geteeld, wordt in 2023 ingezet voor de teelt van mini-meloenen bij beperkt gebruik van energie en CO2. Het project richt zich op het verbeteren van de teeltprestaties waarbij er wordt gebouwd op de verkregen inzichten uit de meloenteelten van 2022. Er zullen twee teelten plaatsvinden met streefplantdata begin maart en eind juni/begin juli. De 1e teelt richt zich vooral op charentaismeloenen, de 2e teelt vooral op watermeloenen. De BEST-kas, die onderdeel is van het IDC Energie bij de Business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research in Bleiswijk, is typisch uitgerust voor teelten die vrij koel geteeld moeten worden. Dat wil niet zeggen dat er niet gestookt wordt, maar het teeltdoel is seizoenvervroeging en -verlating in vergelijking met een teelt in tunnelkassen zonder verwarming. Dan kunnen er twee teelten per jaar worden gedaan. Het Nieuwe Telen is een van de uitgangspunten voor de opzet van de teelt en de streefwaarden voor energie- en CO2­-gebruik zijn respectievelijk resp. 7 m3/m2 en 7 kg/m2. Ook wordt de gewasbeschermingsstrategie door-ontwikkeld voor minimeloenen bij een beperkt middelengebruik en hoofdzakelijk ‘groene’ ofwel residuvrije gewasbeschermingsmiddelen en biologische bestrijders.

De ontwikkeling van duurzame teeltstrategieën en de validatie van het BEST-kas concept zijn gericht op stappen richting overheidsdoelen in het kader van de “Klimaat-envelop” van het ministerie van LNV. Het project valt onder en wordt gefinancierd door het innovatieprogramma Kas als Energiebron.

Publicaties