Project
LW23073 Water()stof tot nadenken - De energiemix voor klimaatneutrale glastuinbouw en de rol van waterstof - BO-59-005-019
De Nederlandse glastuinbouw sector heeft de ambitie “om in 2040 economisch rendabel én klimaatneutraal te produceren”. Gelijktijdig worden de Nederlandse glastuinbouw ondernemers geconfronteerd met fors hogere en volatielere energieprijzen voor aardgas en elektriciteit, waardoor het ook om economische redenen noodzakelijk is om strategische en stapsgewijze aanpassingen in de energiemix door te voeren. Deze situatie dwingt glastuinbouw ondernemers om te zoeken naar alternatieven in de vorm van duurzame elektriciteit, warmte en CO2. Ook groene waterstof wordt vaak als ingrediënt van de energiemix genoemd.
Voordat gesproken kan worden over een verstandige en rendabele invulling van de energiesituatie van tuinbouwbedrijven moet beperking van de vraag als startpunt worden gesteld. In lijn met de Trias Energetica kan de energiemix niet los van de ontwikkelingen in kas-, installatie en teelttechniek worden gezien. Daarnaast staat de energiemix in interactie met de ontwikkeling in de regionale energie-infrastructuur.
Doel van het project is het in kaart brengen en kwantificeren van de energiemix in duurzame glastuinbouw, rekening houdend met de interactie tussen technische en teeltkundige mogelijkheden in kasteelt, de regionale energie-infrastructuur en onderlinge prijsverhouding van energiedragers. Vanwege grote belangstelling voor waterstof, en het feit dat het een nieuwe energiedrager op de markt is, krijgt waterstof ruim aandacht. Subdoelen zijn om inzicht te krijgen in (1) technische ins en outs van de energiedragers in de klimaatneutrale energiemix, (2) rentabiliteit van de verschillende energiesystemen in diverse tuinbouwregio’s bij verschillende realistisch ingeschatte scenario’s voor economische randvoorwaarden (financieel en fiscaal), (3) gevolgen van diverse scenario’s van de regionale energiemix voor netbeheer en investeringen in de energie-infrastructuur.
Het project heeft als uitgangspunt dat tuinders op een rendabele manier hun energievoorzieningen integraal kunnen verduurzamen. Hiervoor is de afgelopen jaren een palet aan technologieën ontwikkeld en beproefd en worden nieuwe technieken geïnventariseerd en kwantitatief omschreven. Vanwege de nieuwheid van de technologie wordt er praktijkonderzoek bij tuinbouwbedrijven met waterstof pilots gedaan en worden kwantitatieve cijfers in modellen verwerkt.
Inzichten worden toegespitst op de verschillende regionale tuinbouwgebieden die elk hun specifieke randvoorwaarden hebben. Diverse energie scenario’s op regionaal niveau worden geanalyseerd, perspectieven voor klimaatneutrale tuinbouwregio’s worden onderzocht.
Daarnaast richt het project zich ook op de implicaties van de energiemix scenario’s vanuit het gezichtspunt van overheden, netbeheerders en energiebedrijven. De huidige tuinbouw levert een stabiliserende rol in het elektriciteitsnetwerk in Nederland en stabiliserende marktpartijen worden in de toekomst alleen maar belangrijker.