Project
KvM 2023 Saving Surplus, Nourishing Communities: Scaling the Fight Against Food Loss and Hunger in Mexico
Het doel van dit project is om duurzame en effectieve oplossingen te vinden om voedselverlies te verminderen, en tegelijkertijd bij te dragen aan een betere toegang tot voedzaam voedsel voor de 24 miljoen mensen die behoren tot de meest kwetsbare bevolking in Mexico. Samen met lokale voedselbanken en andere partners beoogd WUR om instrumenten en strategieën te ontwikkelen om de huidige voedselverspilling te verminderen.
Voedselbanken spelen een belangrijke rol bij het verminderen van voedselverlies en -verspilling en maken dit voedzame voedsel toegankelijk voor mensen die het het hardst nodig hebben. In Mexico verdeelt BAMX (het op één na grootste voedselbanknetwerk ter wereld) voedsel via 53 voedselbanken. In 2021 verzamelde BAMX meer dan 135.000 kg voedsel dat anders verloren zou zijn gegaan of verspild en verdeelde dit voedsel onder bijna 2 miljoen mensen die onder de armoedegrens leven. Momenteel wordt het meeste gedoneerde voedsel ingezameld bij fabrikanten, winkeliers en horeca. Het grootste deel van het voedselverlies en -verspilling (FLW) in Mexico vindt echter eerder in de keten plaats, met name bij de boeren. De hoeveelheid FLW in de primaire productie is nog grotendeels onbekend. Ook is er beperkt begrip van het terugbrengen van voedselverlies bij de boeren. Dat vormt een belemmering voor de opschaling van het werk van de voedselbanken. Het project zal zich daarom richten op het opvullen van deze kennisgaps door het ontwikkelen van nieuwe methodologieën en instrumenten.