Project

Koolhydraat-gebaseerde schuimen als duurzaam dikwandig verpakkingsmateriaal

In dit project streven de partners ernaar om een (productieproces voor) licht, op zetmeel gebaseerd dikwandig verpakkingsmateriaal te ontwikkelen dat geschikt is voor zware producten zoals witgoed.

Motivatie en uitdagingen

Wereldwijd worden overheden en het consumenten zich steeds meer bewust van de noodzaak om plastic verpakkingen te vervangen door duurzamere producten. Plastic serviesgoed is al verboden in delen van de wereld, en lichte verpakkingsproducten worden vervangen door papier gebaseerde materialen. Op de markt van zwaardere elektronica, witgoed of verpakkingen van bijv. tuinmeubelen is er behoefte aan een licht dik biobased materiaal met een redelijke prijs, dat de op olie gebaseerde plastic schuimen kan vervangen en dat eventueel samen met papier kan worden gerecycled.

Doel

In dit project werken PaperFoam bv, Paxpring bv en Bewi Synbra Group samen met Wageningen Food & Biobased Research aan de ontwikkeling van (een nieuwe technologie voor de productie van) op zetmeel gebaseerde dikwandige verpakkingsmaterialen. Dit nieuwe verpakkingsmateriaal zal een groen alternatief zijn voor de huidige op olie gebaseerde materialen die voor zware producten worden gebruikt.

Aanpak

In het project worden verschillende technieken onderzocht om dikke op zetmeel gebaseerde geschuimde producten te maken. De geproduceerde schuimen worden vergeleken en de beste techniek wordt gekozen om te worden getest door een klant. Het project moet resulteren in de productie op pilotschaal van een op zetmeel gebaseerd dikwandig schuimproduct (dat samen met papier kan worden gerecycled).

Tot dusver zijn er drie verschillende routes onderzocht om op zetmeel gebaseerde dikwandige schuimmaterialen te produceren; twee daarvan omvatten batchverwerking en de andere een continu proces. Met twee van de onderzochte technieken zijn producten van 2 cm dik met verschillende vormen en eigenschappen verkregen in potentieel opschaalbare processen.

Lopende activiteiten betreffen het optimaliseren van de verschillende formuleringen en testen van de technologieën voor twee van de gekozen routes.

Publicaties