Project

Klimaatstresstest Boerenbedrijven

Klimaatverandering heeft gevolgen voor perspectiefvolle teelt. Dit project ontwikkelt, in samenwerking met de praktijk, een klimaatstresstest die risico’s van klimaatverandering op basis van klimaatscenario's voor een individueel bedrijf inzichtelijk maakt. Dit inzicht vormt de basis voor gesprekken tussen adviseurs en boeren over klimaatadaptatie.

Langere periodes met droogte, korte heftige piekbuien, temperatuurstijging: het klimaat verandert en dat heeft gevolgen voor een perspectiefvolle teelt van gewassen. Overheden, agrariërs en adviseurs zien het belang van het goede gesprek over klimaatverandering op het boerenerf. Er is veel geëxperimenteerd met adaptatiemaatregelen in het landelijk gebied en kennis uitgewisseld tussen stakeholders. Daarnaast is onderzoek gedaan naar klimaattrends, risico’s en adaptatiemaatregelen voor bedrijven in open teelten in de vorm van een stresstest (Verstand, D. et al. 2020). De stresstest-uitslagen zijn geschikt gebleken bij verschillende groepsbijeenkomsten. Voor gebruik op individueel bedrijfsniveau zijn er validaties en aanpassingen nodig. Op basis van voorgaande projecten is er daarom behoefte om te werken aan een tool om op individueel bedrijfsniveau klimaatverandering zichtbaar te maken om daarmee met boeren in gesprek te blijven over klimaatadaptatie.

In dit project wordt vervolg gegeven aan het KANO project en de stresstest. Door samen te werken met agrariërs, erfbetreders, onderwijs en het bedrijfsleven wordt een tool ontwikkeld die resultaten van de stresstest op bedrijfsspecifiek niveau op een toegankelijke manier inzichtelijk maken. Het doel van dit project is om een digitale applicatie te ontwikkelen die 1) opbrengstrisico’s door klimaatverandering aangeeft voor individuele landbouwers in de Open Teelten op basis van het eigen bouwplan, grondsoort en klimaatscenario’s, 2) voor boer en erfbetreder makkelijk interpreteerbare resultaten weergeeft over de risico’s, suggesties doet voor adaptatiemaatregelen en een handvat biedt voor een gesprek over klimaatadaptatie, 3) bijdraagt aan de kennisontwikkeling van agrariërs en de mogelijkheden om op klimaatverandering in te spelen en 4) bijdraagt aan kennisontwikkeling over klimaatverandering en -adaptatie binnen het agrarisch onderwijs. Hiervoor vindt een verdieping en aanscherping van de stresstest plaats, wordt de tool in verschillende fasen getest met de stakeholders en wordt gezorgd voor inbedding van de tool in de praktijk via Groen Kennisnet en de Versterkte KennisVerspreiding van het DAW.

Publicaties