
Project
Kennisbasis landbouwhuisdieren en aquatische soorten
Ontwikkeling en toepassing van nieuwe methoden en inzichten is nodig om de WOT taken effectief en efficiënt te kunnen blijven uitvoeren, en in het bijzonder de kostenefficiëntie en effectiviteit van collectieopbouw en -beheer te verhogen en populatiemanagement te optimaliseren.
In dit project wordt strategische expertise ontwikkeld op een aantal deelterreinen.
Methode-ontwikkeling voor de monitoring van genetische diversiteit en voor populatiemanagement, op basis van genomische data.
Vergroten van inzicht in de genetische diversiteit tussen en binnen rassen (in genenbankcollecties en in situ populaties), op basis van genetische en fenotypische karakterisering
Ontwikkeling van kennis en protocollen op het terrein van reproductie en cryoconservering voor verschillende diersoorten (landbouwhuisdieren en aquatische soorten) en typen genetisch materiaal (sperma, embryo’s, eicellen, ovariumweefsel, primordiale stamcellen).
De KB-WOT voor genetische bronnen van landbouwhuisdierrassen en aquatisch soorten heeft als doel om verbeterde of nieuwe methoden te ontwikkelen, gericht op kostenefficiëntie en effectiviteit van collectieopbouw en collectiebeheer, en voor optimalisatie van populatiemanagement.
Genomica onderzoek wordt ingezet voor de ontwikkeling van methoden voor monitoring van genetische diversiteit en populatiemanagement. Naast genetische karakterisering van populaties en genenbankcollecties wordt tevens kennis gegenereerd over fenotypische verschillen en eigenschappen van rassen, in de context van uiteenlopende productiesystemen.
Daarnaast wordt kennis ontwikkeld op het terrein van reproductie en cryoconservering voor verschillende diersoorten (landbouwhuisdieren en aquatische soorten) en typen genetisch materiaal (sperma, embryo’s, eicellen, ovariumweefsel, primordiale stamcellen).
Publicaties
-
Performance and breeding goals for Dutch local cattle breeds in relation to agroecology
-
Genetische veranderingen in de Nederlandse zwartbonte koeien
-
Managing inbreeding and relatedness in the Schapendoes
-
Transit along the vas deferens results in a high percentage of filiform spermatozoa with compacted chromatin in the rooster (Gallus domesticus)
Reproduction, Fertility and Development (2022), Volume: 34, Issue: 10 - ISSN 1031-3613 - p. 699-712. -
New alternative mixtures of cryoprotectants for equine immature oocyte vitrification
Animals (2021), Volume: 11, Issue: 11 - ISSN 2076-2615 -
Ex situ and in situ data for endangered livestock breeds in Spain
Data in Brief (2021), Volume: 35 - ISSN 2352-3409 -
Research Note : Evaluation of two methods for adding cryoprotectant to semen and effects of bovine serum albumin on quality characteristics of cryopreserved rooster spermatozoa
Poultry Science (2021), Volume: 100, Issue: 6 - ISSN 0032-5791 -
Cryopreservation of avian semen
In: Cryopreservation and Freeze-Drying Protocols - Humana Press - ISBN: 9781071607824 - p. 379-399. -
Retriever and pointer : Software to evaluate inbreeding and genetic management in captive populations
Animals (2021), Volume: 11, Issue: 5 - ISSN 2076-2615 -
How depressing is inbreeding? A meta-analysis of 30 years of research on the effects of inbreeding in livestock
Genes (2021), Volume: 12, Issue: 6 - ISSN 2073-4425