Project

KD-2023-055 gevolgen voor voedselveiligheid van veranderend vaccinatieregime tegen Salmonella

Sinds Januari 2023 is de cofinanciering voor Salmonella vaccinaties in de legpluimveehouderij gestopt. Er is momenteel geen zicht op de effecten voor de vaccinatie graad op legpluimveebedrijven en de effecten op het voorkomen van Salmonella op pluimveebedrijven wanneer de vaccinatie graad gedaald blijkt ten opzichte van eerdere jaren.

Het voorkomen van Salmonella in kippeneieren veroorzaakt voedselvergiftiging bij de mens. Om verspreiding in de productieketen van de legpluimveehouderij te voorkomen zijn vaccinaties tegen Salmonella enteritidis en Salmonella typhimurium beschikbaar. Een deel van de kosten voor vaccinatie werd door de Europese Commissie vergoed, maar sinds Januari 2023 is deze entingsregeling stop gezet. Het is niet bekend welk effect stopzetten van de subsidie heeft op de vaccinatiestrategie of vaccinatiestatus. Daarnaast is niet bekend of een lagere vaccinatie graad, of gewijzigd vaccinatie regime, effect heeft op de prevalentie van Salmonella.

Door interviews met stakeholders in de keten zal worden onderzocht wat de gevolgen zijn voor de vaccinatie graad van leghennen in Nederland. Wanneer blijkt dat de vaccinatiegraad is gedaald ten opzichte van de situatie voor 2023 zullen opties voor vervolgonderzoek worden geformuleerd om een risico-inschatting uit te kunnen voeren.

Publicaties