Project
KD-2022-017 Deskresearch Nieuwe Eiwitten
Als iedereen een voedselpatroon met 50% dierlijk en 50% plantaardig eiwit zou hebben in lijn met de aanbevelingen van de Schijf van Vijf, kan dat de milieu-impact uitgedrukt in broeikasgasemissies van het voedingspatroon met ongeveer 10% tot 13% verlagen omdat dierlijke producten het milieu zwaarder belasten dan plantaardige producten. Om deze stappen te kunnen zetten is inzicht nodig in verschillen tussen doelgroepen op het gebied van normen, waarden, motieven, belemmeringen en weerstanden. Met deze informatie kan het ministerie zelf vervolgens de volgende stap binnen het CASI-traject zetten om te komen tot bouwstenen voor een communicatiestrategie.
Voedselproductie heeft een directe relatie met duurzaamheidsaspecten zoals landgebruik, watergebruik, mineralenuitputting, biodiversiteitsverlies en broeikasgasemissies. Om onze planeet leefbaar te houden voor volgende generaties zijn aanpassingen nodig op het gebied van voedselproductie en consumptiepatronen. Minder vlees en meer plantaardig eten is één van de belangrijkste stappen in de transitie naar een duurzamer eetpatroon.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de consument wel duurzamer wil gaan eten maar dit nog niet direct doet, en dat er verschillende groepen consumenten zijn die andere eetpatronen, motivaties en barrières hebben. Om de eiwittransitie te ondersteunen is het ministerie gestart met een zogeheten CASI-traject waarbij onderscheid en keuzes moeten worden gemaakt tussen verschillende doelgroepen van consumenten en uiteindelijke gedragsdoelen. Om dit traject te voeden is behoefte aan inzicht in de relevante verschillende doelgroepen en consumptiepatronen, en de motivaties en openheid voor alternatieven. In dit project staat daarom het volgende doel centraal: op basis van deskresearch en bestaand onderzoek meer inzicht verkrijgen in mogelijke motieven en weerstanden bij verschillende doelgroepen bij het eten van minder dierlijke eiwitten en meer plantaardige eiwitten.