Project

In situ behoud genetische diversiteit bomen en struiken

De Nederlandse Bossenstrategie erkent het belang van het beschermen van groeiplaatsen voor autochtone bomen en struiken en het duurzaam gebruik van deze genenbronnen. De aandacht voor in situ behoud (instandhouding van populaties in hun natuurlijke omgeving) is de laatste jaren toegenomen. Hoewel er een toenemende bewustwording is over de waarde van autochtone populaties en bosrijke landschapselementen, kan zowel de identificatie van waardevolle populaties en het beheer en monitoring van deze populaties voor lange termijn behoud verbeterd worden. Een belangrijk aspect hierbij is kennisoverdracht over hoe het beheer gericht op genenconservering van in situ populaties het beste geïntegreerd kan worden in het dagelijks beheer.  

De Nederlandse Bossenstrategie erkent het belang van het beschermen van groeiplaatsen voor autochtone bomen en struiken en het duurzaam gebruik van deze genenbronnen. Hoewel er een toenemende bewustwording is over de waarde van autochtone populaties en bosrijke landschapselementen, kan zowel de identificatie van waardevolle populaties en het beheer en monitoring van deze populaties voor lange termijn behoud verbeterd worden.

In situ behoud van genetische bronnen van bomen en struiken in Nederland sluit aan bij activiteiten in het kader van EUFORGEN gericht op het ontwikkelen van in situ conserveringstrategieën voor genetische bronnen van bomen. Essentieel hierin is het netwerk van zogenaamde genenbewaringsunits (GCUs). CGN richt zich op betere implementatie van de Europese conserveringsstrategie op nationaal niveau en intensievere ondersteuning en promotie van in situ behoud.

Resultaten

  • Er ligt een conceptversie van het rapport in situ behoud in toplocaties SBB
  • In november 2023 is een samenwerkingsmiddag georganiseerd voor het SBB-beheerteam van het Speulder- en Srielderbos (een van de toplocaties)
  • Er is gecommuniceerd over de nieuwe brochure ‘in situ beheer van autochtone bomen en struiken’ via diverse kanalen
  • Samenwerking met regionale projecten (Overijssel, Limburg) over inventarisaties en behoud van autochtone populaties voortgezet
  • Rol van Nationaal coördinator en bijdragen geleverd aan diverse (online) bijeenkomsten van EUFORGEN
  • Er zijn nieuwe populaties (3) aangewezen als CGU en zes bestaande gemonitord

Publicaties