Project

Implicaties EU Biodiversiteitsstrategie op Zee

De EU Biodiversiteitsstrategie (EBS) voor 2030, gepubliceerd in mei 2020 door de Europese Commissie (EC), wordt momenteel op onderdelen nader uitgewerkt in beleids- en wetsvoorstellen. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Ministerie van Financiën hebben Wageningen Economic Research gevraagd de mogelijke financiële implicaties van de momenteel meest concrete onderdelen uit de EU Biodiversiteitsstrategie voor mariene gebieden in Nederland (Noordzee, Waddenzee, Westerschelde, Oosterschelde) middels een QuickScan in beeld te brengen. Deze onderdelen betreffen de ambities met betrekking tot de toename van het beschermde en strikt-beschermde areaal natuur en de ambities met betrekking tot de instandhouding en herstel van de door de Vogel- en Habitatrichtlijn beschermde natuur (VHR-Natuur).

Het doel van de QuickScan is om in beeld te brengen wat de mogelijke financiƫle consequenties zijn van implementatie van de resterende doelstellingen rondom het beschermen en strikt-beschermen van natuur alsmede het instandhouden en herstellen van VHR-Natuur uit de EU Biodiversiteitsstrategie voor mariene gebieden in Nederland (Noordzee, Waddenzee, Westerschelde, Oosterschelde). Voor de aanpak wordt uitgegaan van de QuickScan methodologie ontwikkeld in PBL (2022*), met een onderscheid naar i) werkwijze berekeningen beschermde en strikt-beschermde gebieden en ii) werkwijze berekeningen instandhouding en herstel VHR-natuur. De resultaten van deze studie zijn uitspraken op hoofdlijnen en berekeningen die een orde van grootte aangeven. Ze zijn gebaseerd op standaard (niet-gedifferentieerde) (norm-) kosten voor natuurmaatregelen en eerste (grove) inschattingen van respectievelijke arealen natuurtypen. De (norm-) kosten zijn niet uitgesplitst per type natuur of locatie/afstand, en wordt er uitgegaan van een tijdige en optimale uitvoering van de maatregelen. Natuurmaatregelen hebben betrekking op beheer/handhaving en monitoring van beschermde en strikt-beschermde gebieden alsmede instandhoudings- en herstelmaatregelen van VHR-Natuur. Daarnaast is het een partiele verkenning hoofdzakelijk gericht op natuurdoelen.

* PBL (2022). Quickscan EU-Biodiversiteitsstrategie. Een eerste reflectie op de implementatieopgave van nieuw voorgestelde doelen voor oppervlakte beschermde natuur en herstel VHR-natuur. Publicatienummer 4472, Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), Den Haag, Nederland. 70pp.

Publicaties