Project
Global Food Systems Index
De food system index (FSI, zie Van Berkum and Ruben, 2021) wordt aangevuld met indicatoren die sociale inclusie, mileueeffecten en veerkracht van voedselsystemen in meer dan 160 landen meten
Met ondersteuning van het vorige BO Voedselzekerheid is een food system index (FSI) ontwikkeld waarin op landniveau kan worden afgelezen wat de score is op een reeks indicatoren (bv voedselbeschikbaarheid, markttoegang, nutrition & health en milieu) die tezamen een food system prestatie laten zien (Van Berkum and Ruben, 2021). Landenscores kunnen met elkaar worden vergelijken op scores op individuele indicatoren en op een geaggregeerd ‘systeem’ niveau. Er is ook gekeken naar correlaties tussen food system indicatoren en structurele economische kenmerken van landen. Bij dat laatste wordt een onderscheid gemaakt tussen vier groepen landen die meer of minder ‘transformed’ zijn van een rurale/agrarische naar een industriële/diensten economie. Op basis daarvan kan worden aangegeven of structurele veranderingen in de economie samenhangen met veranderingen in het voedselsysteem.
In dit project wordt de ontwikkelde food systems index verfijnd en aangevuld met:
- Meerdere indicatoren die een scherper beeld geven van sociale inclusie en van milieueffecten, enkele al opgenomen dimensies van het systeem in de huidige FSI
- Aanvulling van de FSI met indicatoren die (al dan niet samen) het begrip ‘weerbaarheid’ van het voedselsysteem tegen schokken en grote veranderingen kwantitatief kunnen duiden;
- Een nadere duiding van de beleidsrelevantie van de index (d.w.z. duidelijk maken welke beleidskeuzes aan de hand van deze index gemaakt zouden kunnen worden).