Project
Fresh on Demand - verbetering kwaliteit groente- en fruitketens
De consument wil groenten en fruit van hoge kwaliteit met een lekkere smaak en lange houdbaarheid. Tegelijkertijd verwacht zij dat schakels in de keten zorgen voor voedselveiligheid en duurzaamheid en vraagt zij expliciet om minder chemische bestrijdingsmiddelen en minder milieubelastende verpakkingen. Hoe realiseer je dat met behoud van de productkwaliteit? En zelfs zodanig dat het de consumptie van groenten en fruit verhoogt? Dat onderzoeken diverse Wageningse experts in samenwerking met bedrijven in dit publiek-private project.
Smart chain concept
De deelnemers aan dit project werken vooral aan de ontwikkeling van kennis over fysiologische kwaliteit, meet- en detectiemethoden, slim en gericht gebruik van (kwaliteit)informatie uit verschillende schakels in de keten en andere tools die voldoen aan de voedselveiligheid- en duurzaamheidswensen. Uitgangspunt hierbij is vooral het verbeteren van de intrinsieke kwaliteitsbeheersing: het smart chain concept. Zij zullen deze kennis en tools delen via een kennisplatform, zodat ook andere bedrijven er profijt van hebben.
Fresh on Demand is een vervolg op het project GreenCHAINge.
Zeven deelprojecten
Fresh on Demand bestaat uit zeven deelprojecten:
- Biomarkers voor kwaliteit
- Smaak en non-destructieve metingen
- Intermodaal transport van verse producten per trein
- Ketenkwaliteit van tropische vruchten optimaliseren
- Stevige en lekkere blauwe bessen
- Voedselveiligheid van verse gesneden groenten en fruit
- Toepassing duurzaam en dynamisch MA-verpakkingsmateriaal
Download de factsheets
Publicaties
-
Fresh on Demand
-
Fresh on Demand
-
Fresh on Demand
-
Main goals of the post-harvest processing technologies, improving quality of the crops and reducing losses
-
S-Fruit Transformation - 2020
-
Temperature uniformity, air flow and fuel efficiency in a 45ft reefer container : Climate chamber tests on 45ft intermodal refrigerated container PVDU385011[6]
Wageningen: Wageningen Food & Biobased Research (Report / Wageningen Food & Biobased Research 2179) -
K-value of BODU2000233 : Measurement and analysis
Wageningen: Wageningen Food & Biobased Research (Report / Wageningen Food & Biobased Research 2180) -
Fresh on Demand, DP4: Optimization of the tropical fruit supply chain : Papaya 'Tainung', experiments 2019-2021
Wageningen: Wageningen Food & Biobased Research (Report / Wageningen Food & Biobased Research 2363) -
Fresh on demand, DP4: optimization of the tropical fruit supply chain : Papaya 'Tainung', experiments 2022
Wageningen: Wageningen Food & Biobased Research (Report / Wageningen Food & Biobased Research 2449) -
DP5 – Blueberries Chain : Summary slides all project
Wageningen: Wageningen Food & Biobased Research (Report / Wageningen Food & Biobased Research 2455)