Project
Food & nutrition security for low-income groups in rural-urban food systems
Veel ontwikkelingslanden verstedelijken snel. Informele nederzettingen (sloppenwijken) breiden zich uit. De mate van ondervoeding en toegang tot gezonde voeding hangt af van de connectiviteit met het platteland. Samen met lokale actoren komen we tot strategische interventies en praktische oplossingen voor meer voedselzekerheid en een verduurzaming van ruraal-stedelijke verbindingen in voedselsystemen.
Over de hele wereld, en met name in ontwikkelingslanden, groeien steden zeer snel, met aanzienlijke logistieke en bestuurlijke uitdagingen tot gevolg. Om iedereen voldoende en gezond voedsel te kunnen bieden is een robuust
en duurzaam voedselsysteem nodig.
Het doel is om samen met stakeholders meer inzicht en dus meer grip te krijgen op duurzame, veerkrachtige ruraal-urbane voedselsystemen, met speciale aandacht voor de lage inkomensgroepen die veelal in informele nederzettingen (sloppenwijken) leven. In snelgroeiende steden in Afrika en Azië – Dhaka in Bangladesh, Nairobi (Nyeri-Kibera) in Kenya,
Kampala/Arua in Uganda en Accra in Ghana– vindt dit onderzoek plaats.
Het identificeren van effectieve interventies vereist een breed begrip van alle componenten van het voedselsysteem, en van de socio-economische, de natuurlijke en ruimtelijke context van het voedselsysteem, en bovenal de complexe interacties tussen actoren in het voedselsysteem in relatie tot hun context. Dit onderzoek bouwt voort op de 'rural-urban food system approach' waarin systeeminnovaties, sociale en technische innovaties door co-creatie worden ontwikkeld. De uitkomsten van het systeem en mogelijke interventies worden geëvalueerd in termen van voedselzekerheid, en aan de hand van socio-economische, milieu- en klimaatindicatoren.
Publicaties
-
The protein transition—environmental footprints of farmed fish, microalgae and chicken for food, a case study in Kenya
Environment, Development and Sustainability (2024) - ISSN 1387-585X -
Use of black soldier fly larvae and freshwater shrimp to partly substitute commercial diet for Nile tilapia cultured in smallholder fish farms – A case study in Busia County, Kenya
Frontiers in Sustainable Food Systems (2024), Volume: 8 - ISSN 2571-581X -
Toward sustainable food systems: can spirulina (Arthrospira platensis) become a sustainable source of protein to enhance the nutritional benefits of cultured Nile tilapia (Oreochromis niloticus)?
Frontiers in Sustainable Food Systems (2024), Volume: 8 - ISSN 2571-581X -
A learning review on sustainability in food systems research projects : The case of “Food and Nutrition Security for low-income groups in rural-urban Food Systems” (KB-35-102-001)
Wageningen: Wageningen Environmental Research -
Reflection report: Linking national climate adaptation and mitigation policies and community-based research : An exploration in case studies in the Global South
Wageningen: Wageningen Environmental Research (Rapport / Wageningen Environmental Research ) -
Workshop Report: : Feed future - how to ensure accessibility and affordability of sustainable feed to the small-scale farmers?
-
Workshop Report: : The A-RAS feasibility project – dissemination workshop targeting small scale farmers
-
When land is provided to the landless - the Solio Ranch Resettlement Scheme, Kenya
-
The protein transition : How to operationalise use of black soldier fly larvae (BSFL) and spirulina as feed ingrediencies in Kenya and Uganda?
Wageningen Economic Research (Wageningen Economic Research 2023-008) -
Can Domestic Food Production Provide Future Urban Populations with Food and Nutrition Security?—Insights from Bangladesh, Kenya and Uganda
Sustainability (2023), Volume: 15, Issue: 11 - ISSN 2071-1050