Project
Ex-ante berekening van milieueffecten van afbouw derogatie
In het onderzoek worden effecten berekend van de afbouw van derogatie van het gebruik van dierlijke mest op melkveebedrijven op emissies van ammoniak en broeikasgassen, nitraatuitspoeling, nutrientenbelasting van oppervlaktewater uit landbouwpercelen, alsmede depostie op natuurgebieden.
De derogatie van het gebruik van dierlijke mest op melkveebedrijven wordt afgebouwd zodat in 2026 het maximale gebruik 170 kg stikstof per hectare uit dierlijke mest bedraagt. In de derogatiebeschikking zijn aanvullende voorwaarden opgenomen. Vanaf 2025 geldt ten opzichte van 2020 een 10% lager plafond voor de productie van dierlijke mest, langs alle waterlopen is vanaf 1 maart 2023 een bufferstrook verplicht en nutrientenverontreinigde gebieden worden aangewezen waar de belasting van het oppervlaktewater voor meer dan 19% aan de uit en afspoeling uit landbouwpercelen is toe te schrijven.
Met de rekenmodellen INITIATIOR en ANIMO/LWKM worden effecten van de afbouw vanderogatie en de aanvullende maatregelen op de emissies van ammoniak en broeikasgassen naar de atmosfeer, de nitraatuitspoeling naar grondwater, belasting van oppervlaktewater met stikstof en fosfor uit landbouwpercelen. Effecten op de stikstofdepostie op natuurgebieden wordt berekend met een proxymodel van OPS.