Project
Diagnostics gezondheidseffecten: positieve en negatieve effecten van voedsel gerelateerde stoffen proefdiervrij bepalen
In de transitie naar een meer duurzame voedsel-/voederproductie is het belangrijk om nieuwe uitgangsmaterialen en producten te testen op veilgheid en gezondheidsbevorderende eigenschappen. Het doel van dit project is om een toolbox te ontwikkelen die gebruikt kan worden om de positieve en negatieve effecten van stoffen en ingrediënten in voedsel en voeder te bepalen zonder gebruik te maken van dierproeven.
In het kader van de transitie naar een duurzamere productie van levensmiddelen/diervoeders zullen nieuwe ingrediënten en componenten in de voedsel-/voederketen verschijnen (bv. door hergebruik en opwaarderen van afval- en zijstromen die ontstaan bij reguliere voedselproductie).
Proefdiervrije toolbox
Om de veiligheid en gezondheidsbevorderende eigenschappen van deze voedselgerelateerde stoffen te kunnen beoordelen zonder onnodige dierproeven, wil dit project een proefdiervrije toolbox ontwikkelen waarmee zowel positieve als negatieve effecten kunnen worden bepaald. Door de expertise van verschillende kenniseenheden binnen WUR te combineren kunnen we deze toolbox op een effectieve en efficiënte manier ontwikkelen.
Lopende projecten
In lopende projecten is WUR al bezig met het opzetten en implementeren van alternatieve modellen, zoals in vitro assays die specifieke effecten van stoffen detecteren (bijvoorbeeld DNA-schade) en in vitro modellen die de spijsvertering simuleren om de biologische beschikbaarheid te schatten. Dit project richt zich echter op de ontwikkeling van meer geavanceerde innovatieve modellen op basis van gekweekte mini-organen uit stamcellen (de zogenaamde organoïden) en in silico modellen (computermodellen) die systeem-biologische interpretatie en voorspellingen mogelijk maken. Middels deze activiteiten draagt het project bij aan de WUR-onderzoeksthema's voedselveiligheid, gezondheid van de consument, ziektepreventie, sociale acceptatie van nieuwe ontwikkelingen in ons voedselsysteem, maatschappelijk verantwoorde innovatie en dierenwelzijn.
Publicaties
-
Characterization of human induced pluripotent stem cell-derived intestinal organoids for biotransformation and transport studies
-
Organ-on-Chip models for bioavailability, biotransformation, and (sub)chronic toxicity studies
-
Voedselveiligheidsonderzoek op gekweekte mini-darmen (in plaats van proefdieren)
-
Cytochrome P450 expression, induction and activity in human induced pluripotent stem cell-derived intestinal organoids and comparison with primary human intestinal epithelial cells and Caco-2 cells
Archives of Toxicology (2021), Volume: 95, Issue: 3 - ISSN 0340-5761 - p. 907-922. -
Variability of colonic and ileal adult intestinal stem cell derived organoids in pigs
-
Differential gene expression in iPSC-derived human intestinal epithelial cell layers following exposure to two concentrations of butyrate, propionate and acetate
Scientific Reports (2022), Volume: 12, Issue: 1 - ISSN 2045-2322 -
Transcriptomic analysis of intestinal organoids, derived from pigs divergent in feed efficiency, and their response to Escherichia coli
BMC Genomics (2024), Volume: 25, Issue: 1 - ISSN 1471-2164 -
Transport of perfluoroalkyl substances across human induced pluripotent stem cell-derived intestinal epithelial cells in comparison with primary human intestinal epithelial cells and Caco-2 cells
Archives of Toxicology (2024), Volume: 98, Issue: 11 - ISSN 0340-5761 - p. 3777-3795.