Project

Crisisorganisatie

De WFSR crisisorganisatie is ingericht voor de overheid om daarmee goed voorbereid te zijn op incidenten en crises. Er kunnen grote maatschappelijke, economische en politieke risico's verbonden zijn aan het niet beschikbaar hebben van een crisisorganisatie. Dit project borgt de Nederlandse crisisparaatheid ten aanzien van laboratoriumonderzoek voor diervoeder- en voedselveiligheid.

Voor de crisistaken op het gebied van voedselveiligheid heeft WFSR op verzoek van de overheid een crisisorganisatie ingericht. In geval van incidenten/crises op voedselveiligheidsgebied worden de ministeries van LVVN en VWS en de NVWA voorzien van kennis en advies, analyses en onderzoek. Voor een effectieve ondersteuning is een korte responstijd van groot belang evenals de mogelijkheid tot het opschalen van de analysecapaciteit. Tijdens incidenten en crises moeten de analyses ook aan de vereiste kwaliteitsnormen voldoen. Daarom worden de extra medewerkers die bij de opschaling nodig zijn in 'vredestijd' opgeleid en naar behoefte getraind. Door de inrichting van een Bereik- en Beschikbaarheidsdienst (B&B) is er een vast WFSR-crisisnummer beschikbaar. Ook buiten kantoortijden zijn WFSR-experts (24 uur per dag, 7 dagen per week, waar afgesproken) en het WFSR-laboratorium (11 uur op weekdagen en 5 uur op weekend- en feestdagen) bereikbaar en is als gevolg daarvan de gewenste inzet gegarandeerd.

In dit project zijn de activiteiten opgenomen die noodzakelijk zijn voor een goed functionerende crisisorganisatie.

Binnen het project faciliteren we trainingen naar behoefte van zowel de medewerkers in het laboratorium (t.b.v. opschaling), experts als van leidinggevenden (MT/crisisteam) zodat directe inzet bij een incident/crisis mogelijk is. Participeren we in oefeningen zowel intern WFSR georganiseerd met reële praktijksituaties als externe landelijke oefeningen zoals bv georganiseerd binnen het landelijk laboratorium netwerk terreuraanslagen. Daarnaast worden er enkele testen uitgevoerd op de bereikbaarheid van de voor de crisisorganisatie dienstdoende medewerkers.

Ook worden verbeteringen in meetstrategieën en dataverwerking/databases doorgevoerd. Deze meetstrategieën bieden WFSR meer mogelijkheden om met een hogere zekerheid (onbekende) stoffen te identificeren. De dataverwerking/databases die eerder ontwikkeld zijn, worden binnen dit project onderhouden en uitgebreid waar nodig. Dit door relevante nieuwe stoffen toe te voegen om zodoende ten tijde van incidenten/crisissen efficiënter en effectiever te kunnen inspelen op de vragen vanuit de overheid.

Publicaties