Project
Campylobacter de baas
Campylobacter is de meest voorkomende bacteriële veroorzaker van voedselinfecties in Nederland en kip is daarbij een belangrijke bron van besmetting. In dit project werken Wageningen Bioveterinary Research (WBVR), Wageningen Livestock Research (WLR), en de pluimveesector (slachterijen en primaire vleeskuikensector) samen om de besmetting met Campylobacter in pluimveevlees terug te dringen en zo het aantal ziektegevallen bij de mens te verlagen.
Voedselveiligheid
Voor zowel het bedrijfsleven als de overheid is voedselveiligheid een belangrijk thema. Campylobacter is een van de meest voorkomende veroorzakers van voedsel gerelateerde infecties bij de mens. De European Food SafetyAuthority (EFSA) heeft geconcludeerd dat 20-30% van de Campylobacterbesmettingen van de mens veroorzaakt wordt door consumptie en/of (onhygiënische) bereiding van pluimveevlees, terwijl 50-80% van de Campylobacterbesmettingen bij de mens veroorzaakt wordt door stammen die uit pluimvee afkomstig zijn. Daaruit volgt dat meer dan de helft van de Campylobacterbesmettingen bij de mens die te wijten zijn aan pluimveestammen, via andere transmissieroutes dan pluimveevlees bij de mens terecht komen. Dergelijke routes zijn bijvoorbeeld contact met pluimvee, via insecten of oppervlaktewater.
Verlagen Campylobacterbesmettingen
De overheid en de pluimveesector (NEPLUVI, NVP, LTO-NOP) financieren sinds 2015 onderzoek waarin de primaire vleeskuikensectoren en slachterijen, samen met onderzoeksinstellingen WBVR en WLR, aan de slag gaan om de besmetting met Campylobacter terug te dringen. Dit gebeurt in een zogenaamde PPS (Publiek Private Samenwerking) onder het Topsectorenbeleid van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV). Doel van deze PPS ’Beheersing van Campylobacter in de pluimveesector’ is om het aandeel Campylobacterpositief pluimvee(vlees) te reduceren, met als einddoel om het aantal humane Campylobacterbesmettingen te verlagen.
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Campylobacter lastig te bestrijden
In de praktijk blijkt het lastig te zijn om Campylobacter te bestrijden. Aangezien Campylobacter een “multi-hurdle approach” vereist, wordt op meerdere onderzoekslijnen ingezet die betrekking hebben op de gehele keten. Uitgangspunt is steeds dat wordt gelet op effectiviteit en inpasbaarheid op praktijkschaal in Nederland. Gezegd moet worden dat - ondanks de moeilijkheid van het verminderen van het aantal Campylobacter besmette koppels - door jarenlange inspanningen van de vleeskuikensector het percentage pluimveevlees met relatief hoge waardes de afgelopen decennia structureel is gedaald.
In een eerste Publiek Private Samenwerking (2015-2019) zijn reeds diverse onderwerpen aan bod gekomen. In 2019 is opnieuw een vierjarig onderzoekstraject ingegaan met dezelfde partners.
Publicaties
-
Campylobacter in afvalwater : Het effect van de zuiveringsprocessen op de hoeveelheid Campylobacter in afvalwater op een pluimveeslachterij en de ontvangende rioolwaterzuiveringsinstallatie
Lelystad: Wageningen Bioveterinary Research (Rapport / Wageningen Bioveterinary Research 2401518) -
Campylobacter-monitoring op een vleeskuikenbedrijf met HyCare- en reguliere stallen
Lelystad: Wageningen Bioveterinary Research (Rapport / Wageningen Bioveterinary Research 2410782) -
Bemonstering van vleeskuikenstallen op Campylobacter na reiniging en ontsmetting tijdens leegstand
Lelystad: Wageningen Bioveterinary Research (Rapport / Wageningen Bioveterinary Research 2346850) -
De reiniging en desinfectie van vleeskuikentransportcontainers op de slachterij : pilot-onderzoek Interventies ter verbetering containerwasstraat
Lelystad: Wageningen Bioveterinary Research (Rapport / Wageningen Bioveterinary Research 2343327) -
Beheersing van Campylobacter in de pluimveesector : Onderzoek naar Campylobacter op Nederlandse vleeskuikenbedrijven en de bijbehorende risicofactoren
Lelystad: Wageningen Bioveterinary Research (Wageningen Bioveterinary Research report ) -
Onderzoek naar de aanwezigheid van Campylobacter op containers, op een slachterij en op pluimveebedrijven
-
Maternale antilichamen tegen Campylobacter in eieren van verschillende merken kippen
-
Bevuiling en Campylobacter : Onderzoek naar een mogelijke relatie tussen de mate van bevuiling van levend aangevoerde vleeskuikens en Campylobacter besmettingen tijdens en na het slachtproces
-
Presence of Campylobacter on Dutch broiler farms and associated risk factors
-
Factoren die van invloed zijn op het aantal Campylobacter op borstvelmonsters van vleeskuikens; een statistische analyse van de NEPLUVI monitoringsdata
-
Developing nudges as an intervention to improve compliance of food handlers to procedures during broiler processing
-
The importance of between-farm transmission for the infection of broiler farms by Campylobacter
-
Toepassing van Undine® in Nederlandse vleeskuikenslachterijen : Onderzoek naar het effect van Undine ® technologie op Campylobacter niveaus op borstvel
-
Campylobacter colonization in broiler raised under different management concepts
-
Campylobacter status of different broiler concepts in the Netherlands
In: 19th International workshop on Campylobacter, Helicobacter and related organisms - p. 320-320. -
Relation between soiling of live broilers and Campylobacter levels during the slaughtering process
In: 19th International workshop on Campylobacter Heliobacter and related organisms - p. 71-71.
Onderzoekslijnen 2019-2022
Monitoring slachterijen
Monitoring pluimveebedrijven
Campylobacterbesmetting van een koppel vleeskuikens gebeurt door introductie van Campylobacter vanuit de omgeving (o.a. via menselijk handelen, werktuig, plaagdieren, insecten). Dit betekent dat het nemen van goede hygiëne-maatregelen wordt beschouwd als een van de belangrijkste interventiemaatregelen om te voorkomen dat een koppel wordt besmet met Campylobacter. Het belang van een goede biosecurity geldt uiteraard niet alleen voor Campylobacter, maar ook voor andere infectieuze ziektes, zoals Aviaire Influenza (AI) en Salmonella. Toch is dit verband voor veel pluimveehouders mogelijk niet altijd even duidelijk. Daarom is het belangrijk om een verband aan te tonen tussen de biosecurity status van pluimveebedrijven en het percentage Campylobacterpositieve koppels dat wordt afgeleverd.
Een eerste vereiste is daarbij een goede methode om de biosecurity status van een bedrijf te meten. Specifiek voor Campylobacter is in voorgaande jaren het zogenaamde ‘Campas’ ontwikkeld. Deze is afgeleid van de landelijk ingevoerde IKB hygiënescan, maar op een aantal punten toegespitst op het risico van introductie van Campylobacter op een bedrijf. Een ander verschil is dat de IKB hygiënescan door de pluimveehouder zelf wordt ingevuld, terwijl dit voor het Campas wordt gedaan samen met een onafhankelijke persoon (bedrijfsdierenarts of onderzoeker) om de score zo objectief mogelijk te laten zijn. Een vergelijkbare aanpak wordt momenteel in andere projecten gebruikt voor andere pathogenen, zoals AI of meer endemische infectieziekten in het EU project Healthy Livestock. Samenwerking met dergelijke initiatieven wordt nagestreefd om de aanpak en de hygiënescan zoveel mogelijk te harmoniseren.
Om inzicht te krijgen in de transmissieroutes van Campylobacter op vleeskuikenbedrijven wordt in deze PPS een twintigtal pluimveebedrijven intensief gemonitord. Dankzij de actieve inbreng van deze pluimveehouders willen we meer inzicht krijgen in de relatieve bijdrage van de diverse insleep-routes onder Nederlandse omstandigheden, zodat deze kunnen worden vertaald naar praktisch toepasbare adviezen voor interventies. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van kennis uit de literatuur, uit eerdere internationale onderzoeken (bv het Camcon-project) en van ervaringen in deze PPS . De effectiviteit van de genomen maatregelen zal worden getoetst op grond van de monitoringsdata en geschikte maatregelen zullen breder worden uitgerold.