Project
Breed4Food
Door de groeiende wereldbevolking en veranderende eetpatronen, is er wereldwijd een grotere vraag naar dierlijk eiwit. Veefokkerij kan een belangrijke bijdrage leveren aan de productie van kwalitatief goed dierlijk eiwit om aan deze vraag te kunnen voldoen. In het verleden lag de focus van de fokkerij vooral op productieverhoging. De laatste 10 jaar is de nadruk verschoven naar duurzaamheid, dierenwelzijn en diergezondheid.
De resultaten van veefokkerij zijn cumulatief en permanent. Daarom is veefokkerij een efficiënte manier om:
- aan de vraag van de consument tegemoet te komen
- de productieketen efficiënter te maken
- de ecologische voetafdruk te verkleinen
- het antibioticagebruik te verkleinen
- bij te dragen aan een betere voedselzekerheid
- een betere gezondheid en welzijn van het vee te verkrijgen
Kennisintensiviteit
De veefokkerij zal steeds kennisintensiever worden. De 'genomische revolutie' biedt snel nieuwe kansen voor innovatie en wetenschappelijk onderzoek. Hierdoor kunnen fokkerijbedrijven hun toonaangevende rol uitbreiden en kunnen zij zich richten op voedselzekerheid en de nieuwe eigenschappen die nodig zijn voor duurzame dierlijke productieketens. Het doel van dit onderzoek is om nieuwe inzichten en hulpmiddelen voor verbetering van de dierfokkerij te ontwikkelen, met als resultaat een verhoging van de duurzaamheid, de gezondheid, de efficiency en het welzijn van dieren. Dit wordt gedaan door het effectiever toepassen van genetische informatie om eigenschappen van dieren aanzienlijk beter te kunnen voorspellen. Dat vraagt enerzijds om ontwikkeling van geavanceerde statistische toepassingen en bio-informatica-toepassingen, om de relatie tussen genetica en eigenschappen te ontrafelen. Anderzijds vraagt het om methoden en kennis om eigenschappen zoals gedrag, voedselefficiency en gevoeligheid voor ziekten te kunnen meten. Samenwerking tussen diverse vakgebieden is cruciaal om het doel te realiseren.
Publicaties
-
An inventory of pig production systems in Europe
-
Exploiting genomic selection in breeding for fertility
In: Proceedings of the 15th Annual Conference of the European Society for Domestic Animal Reproduction (ESDAR), Antalya, Turkey,15–17 September 2011 - p. 70-71. -
Imputation of genotypes with low-density chips and its effect on reliabilty of direct genomic values in Dutch Holstein cattle
Journal of Dairy Science (2012), Volume: 95, Issue: 2 - ISSN 0022-0302 - p. 876-889. -
Genetic solutions for reducing enteric from livestock - The Netherlands
-
Individual methane recordings in dairy cattle
Lelystad: Wageningen UR Livestock Research (Report / Wageningen UR Livestock Research 593) -
Genomic selection for feed efficiency in dairy cattle: a complex objective
In: Book of Abstracts of the 63rd Annual Meeting of the European Association for Animal Production - Wageningen Academic Publishers - ISBN: 9789086867615 - p. 167-167. -
Genomic selection for dry matter intake using a combined European and Australian reference population
-
Monitoring strategies to breed environment-friendly cows
In: Book of Abstracts of the 63rd Annual Meeting of the European Association for Animal Production - Wageningen Academic Publishers - ISBN: 9789086867615 - p. 226-226. -
Linking genomics to efficiency and environmental traits in dairy cattle
In: Book of Abstracts of the 63rd Annual Meeting of the European Association for Animal Production - Wageningen Academic Publishers - ISBN: 9789086867615 - p. 186-186. -
Bayesian stochastic search variable selection using phenotypes collected across research herds in EU
In: Book of Abstracts of the 63rd Annual Meeting of the European Association for Animal Production - Wageningen Academic Publishers - ISBN: 9789086867615 - p. 353-353.