
Project
Bouwstenen voor natuurbeleid van de 21e eeuw
Dit project moet bijdragen aan het inspireren van toekomstig Nederlands natuurbeleid. Uitgangspunt is de vraag hoe een robuuste, toekomstbestendige Nederlandse natuur eruit kan zien en wat vraagt dit van het beleid. Voor deze opgave is een gedegen beeld nodig van de huidige staat van de natuur.
Het gaat niet goed met de Nederlandse natuur. De afgelopen vijftig jaar is beleid ontwikkeld om belangrijke natuur te beschermen. Toch is er sprake van een verder verlies van natuur, gebieden verdwijnen, de kwaliteit gaat achteruit door hoge natuurdruk, en bepaalde soortgroepen zijn dramatisch achteruitgegaan. Het landschap als geheel is verarmd.
In de maatschappij is zeker draagvlak voor natuur, er zijn allerlei interessante initiatieven die dit onderstrepen. Nieuwe vormen van omgaan met de natuur en landschap, soms in verbinding met voedsel. In dit onderzoek kijken we wat de relationele waarden zijn van mensen met de natuur. Welke ‘culturele waarden’ zoals IPBES het noemt, belangrijk zijn. Kunnen deze waarden een rol spelen in toekomstig natuurbeleid? Dit wordt mede bepaald door verschillende wereldvisies, en culturen. De focus van dit onderzoek is op Nederland, maar er wordt ook gekeken wat lessen zijn van b.v. het Nexus rapport van IPBES dat aantoont dat we binnen tien jaar positieve resultaten kunnen behalen voor mens en natuur – als overheden, bedrijven en burgers beter samenwerken.
We kijken hoe het natuurbeleid veranderd is in de loop der tijd. Kunnen we tot een versterking van het natuurbeleid komen door bv. ook relationele waarden te integreren? Hierbij moet ook rekening gehouden worden met de internationale verplichtingen en verdragen voor bescherming waaraan Nederland zich gecommitteerd heeft.
Tenslotte kijken we hoe op verschillende wijzen over natuur gerapporteerd wordt. Volgens sommige rapportages is alles ‘doom and gloom’, andere benadrukken juist positieve ontwikkelingen. Door de rapportages te vergelijken, willen we tot een onafhankelijke afweging te komen over de staat van de natuur om hierover in de toekomst eenduidig te kunnen communiceren.