Project

Akkerbouw voor Waterkwaliteit

In Nederland zijn emissies van nutriënten (zoals stikstof) die in het grond- en oppervlaktewater terecht komen vaak nog te hoog. Dat geldt vooral op de zandgronden. In de pilot Akkerbouw voor Waterkwaliteit werken veertien akkerbouwers op zandgronden in Noordoost- en Zuidoost-Nederland aan het verminderen van deze emissies op hun bedrijf. Dat doen ze samen met adviseurs en onderzoekers.

Urgente gebieden

In het kader van het 7e actieprogramma is in 2023 een landelijke pilot gestart met veertien akkerbouwbedrijven op zandgronden in Zuidoost- en Noordoost Nederland (acht praktijkbedrijven in zuidoost en zes praktijkbedrijven in noordoost). In deze gebieden is het oplossen van de problematiek rondom nutriëntenbelasting naar grond- en oppervlaktewater het meest urgent.

Opzet & doelen van de pilot

De opzet van de pilot Akkerbouw voor Waterkwaliteit is vergelijkbaar met het netwerk van melkveebedrijven in ‘Koeien en kansen’ en het vroegere ‘Telen met Toekomst in de akkerbouw en vollegrondgroente’. De uitvoering van deze pilot ligt bij Wageningen University & Research (WUR) en Delphy.

Doelen van de pilot zijn:

  • Het creëren van een netwerk van ‘voorbeeldbedrijven’ rond nutriënten
  • Op hoofdlijnen inzicht geven in hoe de akkerbouw op zandgrond kan voldoen aan de normen van de Nitraatrichtlijn en de Kaderrichtlijn water.
  • Inzicht geven in wat de effecten en toepasbaarheid zijn van nieuw, aankomend beleid.
  • Bewustwording, inspiratie en strategieën bieden aan akkerbouwers over hoe zij emissies van nutriënten naar grond- en oppervlaktewater kunnen beperken op bedrijfsniveau, via optimalisatie van de teelt en het testen van verdergaande, nieuwe maatregelen.

Publicaties