Project

Add_Voedselveiligheid Zeewier (PROCESS II)

In het project Voedselveiligheid Zeewier (PROCESS II) zal worden onderzocht wat het effect van bewerking van de zeewiersoort Saccharina Latissima op de concentraties van jodium en zware metalen is.

Uit het ProSeaweed project is gebleken dat met name de gehaltes aan jodium en zware metalen in de in Nederland geteelde zeewiersoorten hoog zijn. De aangetroffen concentraties in het bruinwier Saccharina latissima liggen gemiddeld hoger dan in het groenwier Ulva sp. Op dit moment zijn er nog geen nationale of Europese normen (maximale concentraties) voor jodium en zware metalen in zeewier. De verwachting is dat deze normen opgesteld worden en dat met name de bruine zeewiersoorten in onbewerkte vorm niet aan de normen gaan voldoen.

Uit het voorliggende project PROCESS I, de wetenschappelijke literatuur en nog niet gepubliceerde resultaten van Noors onderzoek (mondelinge communicatie 2022) is gebleken dat de jodium en metaalconcentraties concentraties verlaagd kunnen worden door onder andere wassen in heet water. Ook bleek dat het effect van processing verschilt per zeewiersoort, en dat het dus belangrijk is om de processtap te optimaliseren voor de gebruikte soort. Over de effecten van voor de Nederlandse producenten relevante processtappen op Saccharina latissima en Ulva sp. is relatief weinig bekend. PROCESS II onderzoekt deze effecten en draagt zo bij aan het verkrijgen van kennis over de voedselveiligheid van zeewier.

Publicaties