Project

Innovatie methodeontwikkeling

De belangrijkste vereiste voor voedselkwaliteit is de voedselveiligheid. Er zijn wetten en richtlijnen opgesteld die hiervoor moeten zorgen. Opsporing van dierbehandelingsmiddelen, waaronder antibiotica en verboden groeibevorderaars (96/22/EG, 96/23/EG), kan in geval van grote monsteraantallen kosteneffectief worden uitgevoerd met behulp van breed inzetbare analytische multi-component methoden of met biosensoren. Met deze nieuwe technieken kunnen veelal ook de nieuwste onbekende stoffen worden opgespoord en onderscheid gemaakt worden tussen natuurlijk voorkomen en toediening. Voor de WOT Voedselveiligheid is het van groot belang dat innovatieve methodes getoetst worden voor toepassing ten behoeve van monitoring en inspectie.

Het project bestaat uit verschillende onderdelen:

  1. Het ontwikkelen en evalueren van eenvoudig uitvoerbare sneltesten voor “on-site” detectie en van cel- en enzymassays voor toepassing binnen het laboratorium. Toepassingen zijn gericht op de analyse van onder andere pijnstillende/ontstekingsremmende (NSAIDs) en kalmerende middelen, ontwormingsmiddelen en tranquilizers.
  2. Het ontwikkelen en evalueren van nieuwe technieken voor de duiding van bevindingen. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van koolstof isotoop ratio MS (irMS) voor het onderscheiden van natuurlijk voorkomen of toediening van stoffen die endogeen gevormd kunnen worden.
  3. Evalueren van state-of-the-art technieken voor toepassing van analyse van dierbehandelingsmiddelen en contaminanten. Dit kan omvatten: spectrale methoden (Raman en IR), de nieuwste scheidingstechnieken (LCxLC) en massaspectrometrie (MS) methoden. Hier wordt ook gekeken naar innovatieve monsterintroductiemethoden zoals blade-spray MS.

Publicaties