Project
Food & nutrition security for low-income groups in rural-urban food systems
Veel ontwikkelingslanden verstedelijken snel. Informele nederzettingen (sloppenwijken) breiden zich uit. De mate van ondervoeding en toegang tot gezonde voeding hangt af van de connectiviteit met het platteland. Samen met lokale actoren komen we tot strategische interventies en praktische oplossingen voor meer voedselzekerheid en een verduurzaming van ruraal-stedelijke verbindingen in voedselsystemen.
Over de hele wereld, en met name in ontwikkelingslanden, groeien steden zeer snel, met aanzienlijke logistieke en bestuurlijke uitdagingen tot gevolg. Om iedereen voldoende en gezond voedsel te kunnen bieden is een robuust
en duurzaam voedselsysteem nodig.
Het doel is om samen met stakeholders meer inzicht en dus meer grip te krijgen op duurzame, veerkrachtige ruraal-urbane voedselsystemen, met speciale aandacht voor de lage inkomensgroepen die veelal in informele nederzettingen (sloppenwijken) leven. In snelgroeiende steden in Afrika en Azië – Dhaka in Bangladesh, Nairobi (Nyeri-Kibera) in Kenya,
Kampala/Arua in Uganda en Accra in Ghana– vindt dit onderzoek plaats.
Het identificeren van effectieve interventies vereist een breed begrip van alle componenten van het voedselsysteem, en van de socio-economische, de natuurlijke en ruimtelijke context van het voedselsysteem, en bovenal de complexe interacties tussen actoren in het voedselsysteem in relatie tot hun context. Dit onderzoek bouwt voort op de 'rural-urban food system approach' waarin systeeminnovaties, sociale en technische innovaties door co-creatie worden ontwikkeld. De uitkomsten van het systeem en mogelijke interventies worden geëvalueerd in termen van voedselzekerheid, en aan de hand van socio-economische, milieu- en klimaatindicatoren.
Publicaties
-
When land is provided to the landless - the Solio Ranch Resettlement Scheme, Kenya
-
Toward sustainable food systems: can spirulina (Arthrospira platensis) become a sustainable source of protein to enhance the nutritional benefits of cultured Nile tilapia (Oreochromis niloticus)?
Frontiers in Sustainable Food Systems (2024), Volume: 8 - ISSN 2571-581X -
Use of black soldier fly larvae and freshwater shrimp to partly substitute commercial diet for Nile tilapia cultured in smallholder fish farms – A case study in Busia County, Kenya
Frontiers in Sustainable Food Systems (2024), Volume: 8 - ISSN 2571-581X -
The protein transition—environmental footprints of farmed fish, microalgae and chicken for food, a case study in Kenya
Environment, Development and Sustainability (2024) - ISSN 1387-585X -
The protein transition : How to operationalise use of black soldier fly larvae (BSFL) and spirulina as feed ingrediencies in Kenya and Uganda?
Wageningen Economic Research (Wageningen Economic Research 2023-008) -
Can Domestic Food Production Provide Future Urban Populations with Food and Nutrition Security?—Insights from Bangladesh, Kenya and Uganda
Sustainability (2023), Volume: 15, Issue: 11 - ISSN 2071-1050 -
Black Soldier Fly Larvae (BSFL) and Spirulina - As protein ingredients in affordable, accessible and sustainable feed in Uganda & Kenya?
Wageningen Economic Research (Wageningen Economic Research 2023-007)