Dossier
Cacao
Nederland is wereldwijd de grootste verwerker van cacao. De belangrijkste handelsrelatie tussen Nederland en Ghana is cacao. Europa en de Verenigde Staten consumeren elk jaar meer chocolade en in landen als China, India en Brazilië neemt de vraag naar chocolade ook toe. De verwachting is dat er de komende jaren één miljoen ton meer cacao nodig is. De huidige productie ligt op vier miljoen ton per jaar. Om te zorgen dat over een aantal jaren nog voldoende cacao geproduceerd wordt, moet de teelt intensiever en duurzamer. Belangrijke uitdagingen daarbij zijn bestrijding van bodemuitputting en behoud van biodiversiteit.
Wageningen University & Research en duurzame cacao
Als wereldspeler in de cacaohandel heeft Nederland een grote rol in het streven naar duurzame chocola. In 2011 ondertekenden belangrijke ketenpartijen als Mars, HEMA en Plus supermarkten de ambitieuze doelstelling om in 2025 een volledig gecertificeerde cacaoconsumptie te hebben in Nederland. Wageningen Economic Research doet onderzoek naar de stand van zaken rondom de certificering. Lees meer hierover in het (engelstalige) rapport "Improving sustainability in coffee and cocoa".
Wageningen University & Research brengt initiatieven rond de verduurzaming van de importen van cacao samen in actiegericht onderzoek naar hoe verduurzaming te bewerkstellingen en hoe de effecten te meten. We geven inzicht in de stand van zaken: hoe duurzaam is de cacaoketen nu eigenlijk? Welke voordelen hebben bijvoorbeeld Ghanese boeren daarbij? We werken samen met certificering instanties, handelaren en ngo’s om het effect te onderzoeken van certificeringprocedures op de handel omvang, prijzen en de spelers in de keten, het milieu en de samenleving.
Herkomst cacaobonen
Wageningen Food Safety Research doet onderzoek naar de herkomst van cacaobonen. Het is daardoor mogelijk om verantwoord ondernemen terug te zien in het product. Ook maakt deze kennis over de herkomst van cacaobonen het mogelijk om meer grip te krijgen op voedselfraude.
Whitepapers
Experts
Projecten
- Cocoa crop improvement, farms and markets: a science-based approach to sustainably improving farmer food security in West Africa
- Helping Poor Farmers Grow Money: Sustainable Cocoa Productivity and Socio-Economic Impacts of International Investments in Sierra Leone
- Digital Farmer Field School for training cocoa farmers in Sierra Leone
- RSO Internship in Ecuador/Amazon on cocoa/sustainable livelihood
- Multi-stakeholder workshop on knowledge sharing , Ghana
- Seas of Change
- Information transparency system as a low-cost scalable solution to farmers' access to credit and services in Ghana
- UTZ Impact studies
Publicaties 2023 - 2022
-
Cacao in de quarantainesluis Biologie Cacaoplanten worden belaagd door ziekmakers. Quarantaine voorkomt dat
-
Managing tree diversity for social-ecological resilience : Cacao and coffee agroforestry patterns, processes and games
Wageningen University. Promotor(en): M.van Noordwijk, co-promotor(en): D.M.A. Rozendaal, E.N. Speelman - Wageningen: Wageningen University - ISBN: 9789464478686 -
Soil recovery in cacao and coffee agroforestry systems : Litter, roots, carbon, and water
Wageningen University. Promotor(en): M.van Noordwijk, co-promotor(en): K. Hairiah, D. Suprayogo - Wageningen: Wageningen University - ISBN: 9789464478679 -
Brucella canis outbreak case definition
-
Effects of fertilizer application on cacao pod development, pod nutrient content and yield
Scientia Horticulturae (2023), Volume: 313 - ISSN 0304-4238 -
Data underlying the publication: "Branching responses to pruning in young cocoa trees"
-
Branching responses to pruning in cocoa
-
Branching responses to pruning in young cocoa trees
Scientia Horticulturae (2023), Volume: 322 - ISSN 0304-4238 - p. 112439-112439. -
Wat doet cacao in je dagcrème met je huid?
-
Proef met exotische cacaobomen, zoektocht naar duurzame teelt : Nederland wereldwijd de grootste verwerker van cacao