Nieuws

WUR middelpunt bij discussie duurzame consumptie en productie

article_published_on_label
15 juni 2023

Aan het congres “Transforming Consumption-Production Systems towards Just and Sustainable Futures” van 5 tot 8 juli 2023 zullen meer dan 500 mensen deelnemen, waarvan er ongeveer 400 live aanwezig zijn. 100 mensen zullen online deelnemen vanuit de hele wereld.

Van de VS tot China

Onderwerpen variëren van voedsel tot kleding en van productie tot circulaire consumptie binnen alle maatschappijwetenschappen (zoals sociologie, politicologie, economie en psychologie), waarbij er een verband wordt gelegd met de natuurwetenschappen. De sessies gaan verder in op uitdagingen van over de hele wereld.

Het congres heeft als doel interactie te stimuleren: nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe inzichten en ideeën verkrijgen en nieuwe wegen naar een duurzame toekomst verkennen.

Interdiscliplinair en transdisciplinair congres

Volgens de coördinatoren van het congres (Sigrid Wertheim-Heck, Daniel Fischer, Mary Greene, Julia Shen en Maria Caballero Pons) ligt de nadruk op de rol van de maatschappijwetenschappen in het transformeren naar een duurzame toekomst, waarbij gestreefd wordt naar interdiscliplinaire en transdisciplinaire samenwerking.

Het evenement dient als platform voor het opbouwen en verstevigenvan verbanden tussen onderzoek, praktijk en beleid, om zo meer inzicht te creërenen acties uit te voeren waarmee transformaties naar duurzame consumptie en productie bevorderd worden.

Professor Arthur Mol zal iedereen aan het begin van het driedaagse evenement van harte welkom heten. Dagelijks zullen er keynotes en meerdere parallelle sessies worden gehouden. Naast de meer academische sessies worden tijdens het congres ook tal van dialoogsessies op het gebied van wetenschapsbeleid gehouden.

Politieke en beleidsdebatten

Transformatieve maatschappelijke verandering is waarschijnlijker wanneer politieke kansen, het openstaan voor verandering door de samenleving en beleid- en onderzoeksideeën die klaar zijn voor implementatie en experimenten allemaal samenkomen.

Een van de hoofdsessies gaat over Oekraïne. Tijdens de sessie “Pathways for the sustainability transition of Oekraine's post-conflict food system” zullen rector Stanislav Nikolaienko en vice-rector Vadym Tkachuk van de National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine het woord voeren. Er wordt een een dialoog gevoerd over de weg voorwaarts voor Oekraïne. Er zullen ook andere belangrijke afgevaardigden deelnemen, waaronder de Nederlandse landbouwadviseur Reinout Nuijten (online).