Nieuws

Video: de CGN-appelcollectie in de boomgaard

article_published_on_label
30 september 2021

Het appelseizoen is in volle gang! In deze video nemen we een kijkje in de Randwijkse boomgaard waar de appelcollectie van het Centrum voor Genetische Bronnen (CGN) staat. Hoe beheer je zo’n veldcollectie en waarom kun je appelrassen eigenlijk niet als zaden bewaren?

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

De appelcollectie van het CGN

Het CGN beheert de Nederlandse plantengenenbank en draagt daarmee bij aan het behoud van genetische diversiteit van land- en tuinbouwgewassen. Verreweg de meeste gewassen liggen als zaden opgeslagen in de vriezers van de genenbank, maar de appel niet: die wordt beheerd als veldcollectie in een appelboomgaard. De collectie van de appel (Malus domestica) bestaat uit bijna 200 rassen, voornamelijk (erfgoed)rassen uit Nederland. Veel oude rassen worden aangeleverd via het Nederlands Fruit Netwerk (NFN), waarmee het CGN intensief samenwerkt om de collectie te verbeteren en uit te breiden.

De historie van de appelcollectie

Al sinds 1976 verzamelen verschillende overheidsinstituten een variatie aan appelrassen. Deze rassen werden niet meer gebruikt in de commerciële teelt, maar zijn wel waardevol voor onderzoek en veredeling vanwege hun schat aan genetische diversiteit. In 1998 is een selectie van deze rassen aangeplant op de Proeftuin Randwijk en kwam de collectie onder beheer van het CGN. Sinds 2018 is de collectie omgevormd tot een Nederlandse erfgoedcollectie en worden buitenlandse rassen en onderzoeksmateriaal stapsgewijs vervangen door oude Nederlandse rassen.

Beheer, onderzoek en gebruik

De rassen in Randwijk worden beheerd volgens moderne inzichten. Jaarlijks controleert de Naktuinbouw de gezondheid van de boomgaard. Zieke bomen worden vervangen. Dankzij kennis van pomologen van het NFN en (moleculair) onderzoek kunnen we oude rassen determineren en zo een grote diversiteit aan bijzondere Nederlandse appels in de collectie behouden en beschikbaar stellen. Het materiaal wordt gebruikt voor aanplant in nieuwe boomgaarden van fruitverenigingen, onderzoek en veredeling. DNA-analyses geven ons steeds meer inzicht in de verschillende rassen en helpen om de genetische diversiteit van appels te behouden.

Meer weten over de CGN-appelcollectie en appels in Nederland? Ga naar de pagina ‘CGN apple collection’, zoek in de Oranje Lijst en lees over het Nederlands Fruit Netwerk.