Nieuws

Ontwikkelingen rond gg-voedsel in de Nederlandse winkelschappen

article_published_on_label
19 juni 2024

Oekraïne is een grote exporteur van landbouwgewassen waaronder mais, tarwe, zonnebloemolie en soja. Ten gevolge van de Russische invasie van Oekraïne die sinds februari 2022 gaande is, is de export van deze producten uit beide landen een periode stil komen te liggen en zijn de wereldwijde voedselprijzen sterk gestegen. Gegeven het feit dat producten van genetisch gemodificeerde (gg-)gewassen vaak goedkoper zijn, omdat voor niet-gg-gewassen een ‘premium price’ gehanteerd wordt, is de vraag ontstaan of de prijsstijgingen mogelijk leiden tot een toename van het aanbod van gg-geëtiketteerde voedselproducten die in de Nederlandse winkelschappen liggen.

Het rapport biedt een zorgvuldig uitgevoerde analyse van de ontwikkeling van ggo-geëtiketteerde producten in de Nederlandse winkelschappen in de periode tussen november 2022 en juli 2023. Het onderzoek heeft plaatsgevonden in de periode toen de prijzen in de Nederlandse winkelschappen sterk stegen, tegen de trend van de wereldmarkt in. Op basis van het rapport kan gesteld worden dat een relatief korte periode van een heel sterke verstoring van de wereldmarkt en daarmee gepaard gaande hoge internationale voedselprijzenstijgingen en de oplopende binnenlandse voedselprijsinflatie hebben niet geleid tot een toename van ggo-geëtiketteerde producten in de Nederlandse winkelschappen.

Onderzoeksbeschrijving: Ontwikkelingen rond gg-voedsel in de Nederlandse winkelschappen grocery stores

Onderzoeksrapport: Aanbieding onderzoeksrapport ‘de ontwikkelingen rond gg-voedsel in de Nederlandse winkelschappen’

Aanbieding onderzoeksrapport ‘de ontwikkelingen rond gg-voedsel in de Nederlandse winkelschappen’

Volkskrant arikel ''Tientallen (overigens legale) genproducten in supermarkten, blijkt uit inventarisatie van 23 duizend etiketten''