dr. R (Rico) Ihle

dr. R (Rico) Ihle

Hoofddocent

Dr. Rico Ihle is universitair hoofddocent bij de leerstoelgroep Landbouweconomie en Plattelandsbeleid van de Universiteit Wageningen. Hij behaalde zijn doctoraat aan de Georg-August-Universität Göttingen (Duitsland).

Dr. Ihle is tevens buitengewoon hoogleraar aan de afdeling Agrarische Socio-Economie van de Universitas Padjadjaran in Bandung, West-Java, het op één na grootste stedelijke centrum van Indonesië en de zevende grootste stedelijke agglomeratie van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN). In 2024 werd hij verkozen tot secretaris-generaal van het International Network for the MBA Agribusiness and Commerce (AgriMBA). Voor AgriMBA gaf hij les aan de Technische Universiteit van Moldavië, de Nationale Universiteit voor Levens- en Milieuwetenschappen van Oekraïne en de Staatslandbouwuniversiteit van Kazan (Rusland).

Zijn onderwijs richt zich op economische en beleidsanalyse voor landbouw- en voedselmarkten, op de duurzaamheidstransformatie van de EU-voedselsystemen en op kwantitatieve onderzoeksmethoden en onderzoeksvaardigheden voor markt- en beleidsanalyse. Hij geeft de BEB-cursussen Econometrics (AEP21306), The Economics of Agriculture, Food and Policy (AEP21806) en de MME-cursus Economics of EU policies for sustainable food systems (AEP30306) en de PhD-cursus Intro to R programming for Social Sciences bij WASS. Hij heeft BEB buitenlandse excursie (YSS21303) georganiseerd naar Slowakije, Marokko, Hongarije en München. Momenteel begeleidt hij 5 PhD-studenten en meerdere BSc- en MSc-studenten. 

Hij heeft ook onderwijs gegeven aan de Universiteit van Bologna (Italië), Universitas Padjadjaran (Indonesië), Czech University of Life Sciences (Tsjechië), Göttingen University (Duitsland), Hohenheim University (Duitsland), University for Development Studies (Ghana) en Talca University (Chili).

Zijn onderzoeksinteresse is gecentreerd rond SDG2 van "geen honger" en duurzaamheid en veerkracht van geselecteerde aspecten van voedselsystemen. Zijn Research@WUR profiel bevat details over zijn onderzoeksresultaten. Ze omvatten de analyse van landbouwmarkten en voedselprijzen, economische aspecten van gewelddadige politieke conflicten, de effecten van overheidsbeleid op voedselmarkten en economische aspecten van veerkracht en duurzaamheid van voedselsystemen. Hij is vooral geïnteresseerd in EU-landbouwmarkten, voedselmarkten van het Indonesië, Midden-Oosten en Noord-Afrika, evenals analyse en monitoring van voedselprijzen. Hij werkt ook af en toe aan andere voedselgerelateerde onderwerpen in Sub-Sahara Afrika en andere regio's. Hij heeft een brede expertise in kwantitatieve methoden met een specialisatie in tijdreeks-econometrie. Hij publiceert zijn onderzoek in belangrijke tijdschriften over landbouweconomie, zoals de European Review of Agricultural Economics, Food Policy of Agricultural Economics en is medeauteur van meer dan 100 conferentiebijdragen. De meeste van zijn werkdocumenten en conferentiebijdragen zijn hier te vinden.

Hij is leider van Werkpakket 4 van e-AgriMBA en hoofdonderzoeker van het onderzoeksproject "Genetisch gemodificeerd voedsel in Nederlandse winkelschappen" (onderzoeksrapport) in opdracht van de Commissie Genetische Modificatie (COGEM). In 2019 richtte hij het EconMonday-seminar op, het interne PhD- en onderzoekseminar van de sectie Economie, en coördineerde het tot 2023. Momenteel is hij associate editor van "Food Security - The Science, Sociology and Economics of Food Production and Access to Food".

Samen met de Kyiv School of Economics organiseerde hij het webinar over "Implicaties van de Russische invasie van Oekraïne voor de mondiale voedselmarkten en het voedselbeleid" en een georganiseerde sessie over dit onderwerp op het EAAE-congres van 2023 in samenwerking met de Kyiv School of Economics, IAMO en de OESO. Hij is de contactpersoon van WUR voor het vakgebied Economie en Management van de Euroleague of Life Sciences (ELLS), lid van het International Agricultural Trade Research Consortium (IATRC) en heeft een breed internationaal netwerk in Europa, Indonesië, het Midden-Oosten, Sub-Sahara Afrika en Latijns-Amerika.