Nieuws
Nadenken over strategieën voor toekomstige voedselproductie met bordspel
Een team van wetenschappers van Wageningen University & Research heeft een innovatief bordspel ontwikkeld waarin deelnemers op interactieve wijze kunnen onderhandelen, samenwerken en experimenteren met strategieën voor de toekomstige voedselproductie.
Een van de grootste uitdagingen van deze tijd is het beëindigen en voorkomen van wereldwijde honger. Om dit te bereiken, moeten we nadenken over toekomstige voedselsystemen. En dit is niet alleen een taak voor wetenschappers. Iedereen moet hierbij betrokken worden.
SaFER 2100
Het bordspel SaFER 2100 biedt een blik op een futuristische wereld en nodigt spelers uit om samenwerkingsstrategieën te ontwikkelen voor een 'safe-by-design' benadering van voedselproductie. Dit betekent dat spelers worden aangemoedigd om samen beslissingen te nemen die duurzame landbouwpraktijken ondersteunen en veerkrachtige voedselsystemen opbouwen die bestand zijn tegen schokken en verstoringen. Het spel simuleert de complexiteit van het ontwerpen van voedselsystemen die zowel voedselzekerheid voor mensen en dieren als milieubescherming waarborgen, terwijl de spelers te maken krijgen met verschillende dilemma’s.
Toekomstige bewoners
SaFER 2100 is ontwikkeld binnen het onderzoeksproject ‘Food security and the value of water’ en is al gespeeld door diverse nationale en internationale stakeholders van het zogenaamde Future Food System. Dit zijn onder meer beleidsmakers, boeren, de voedingsindustrie en middelbare scholieren die de toekomstige bewoners van de aarde vertegenwoordigen.
Event ‘2024 Futures of Food Systems’
De resultaten, inzichten en visies die uit het spel naar voren komen, worden gepresenteerd tijdens het openbare evenement “2024 Futures of Food Systems” op 30 september 2024 in Wageningen. Tijdens dit evenement krijg je ook de kans om zelf deel te nemen aan het spel. Aanmelden is nog mogelijk via deze pagina.
Partners
Het spel is ontwikkeld door Wageningen Food Safety Research, Wageningen Food & Biobased Research en de Wageningen Law Group. Het ontwerp van het spel is van Naomi Dam en Renée van Alst.
Bordspel is nu beschikbaar
Het bordspel is nu beschikbaar voor gebruik binnen jouw eigen visionaire groep of evenement en kan maximaal 24 spelers faciliteren in zowel het Engels als het Nederlands. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de projectleider: esmer.jongedijk@wur.nl.