Nieuws

2020: het jaar dat 230.000 wereldbewoners een Wageningse MOOC volgden

article_published_on_label
16 december 2020

Wat hebben een Mexicaan, Haïtiaan en Kroaat met elkaar gemeen? Ze namen dit jaar deel aan een Wageningse MOOC (Massive Open Online Course) en noemen dat een ‘life changing experience’. De online cursussen die je over de hele wereld kunt volgen, namen in coronatijd een enorme vlucht. In augustus kwam de miljoenste inschrijving binnen. Hét bewijs dat er wereldwijd behoefte is aan kennis over typische WUR-thema’s als voeding, duurzaamheid en leefomgeving. Achter de schermen werkt het team van Open & Online Learning hard aan nieuwe online cursussen voor 2021.

Oliverio Xicoténcatl volgde vanuit Mexico de MOOC The Science of Beer en kwam zo op het idee om vergeten maissoorten te gebruiken om bier te brouwen. In Haïti realiseerde Mileine Beauvais na diverse MOOCs over voeding, gezondheid en ziekte dat het tijd was om het voedingspatroon van haar gezin om te gooien. En in de Kroatische stad Split besloot Mile Krestev op basis van de MOOC Circular Fashion een interactieve kaart te ontwikkelen die consumenten koppelt aan lokale kleer- en schoenmakers.

Mileine Beauvais uit Haïti eet gezonder na het volgen van MOOCs over voeding.

Zomaar wat reacties op de prijsvraag ‘Wat heeft het volgen van een MOOC voor jou betekend?’ die de WUR-afdeling Open & Online Learning dit najaar uitzette onder de maar liefst 230.000 mensen die in 2020 een MOOC volgden. ‘Pareltjes’, vindt marketingcoördinator Wendy Jansen. “Dit is precies waarom WUR in 2015 is begonnen met het produceren en aanbieden van MOOCs: kwalitatief onderwijs en wetenschappelijke kennis toegankelijk maken voor mensen van over de hele wereld op welk tijdstip dan ook.”

Sky high in lockdown, nu stabiel

Tijdens de lockdown dit voorjaar gingen de inschrijvingen door het dak: tot wel 20.000 aanmeldingen per week, doorgaans zijn dat er 2.000 tot 3.000. Jansen: “Nu zijn we weer terug op dat niveau. Begrijpelijk: voor de meeste mensen ligt het leven niet meer zo stil als tijdens de quarantaineperiode dit voorjaar. Maar we zijn heel blij dat we de interesse vasthouden: wereldwijd zit iedereen veel meer uren achter zijn laptop dan vóór corona en dan nóg hebben mensen zin om een online cursus te doen.”

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Focus op online onderwijs

Waar er in een normaal jaar tot wel tien nieuwe MOOCs bijkomen, lag de productie dit jaar op vijf, vertelt Jansen. “Zorgen dat het reguliere onderwijs dit jaar grotendeels online door kon gaan had de absolute prioriteit. Mooi is dat we daarbij onze ervaring met het maken van online onderwijs, zoals MOOCs, maar ook de online Masters, goed hebben kunnen gebruiken.” Nu is het weer tijd voor nieuwe MOOCs. Vanuit WUR is er veel animo. Jansen: “Het maken van een MOOC duurt lang – zes tot negen maanden - en is intensief voor docenten, maar dit jaar vliegen de ideeën bij ons binnen.”

De grootste afnemers van MOOCs zijn mensen tussen de 25 en 45 jaar en de populairste onderwerpen zijn voeding en gezondheid (> 50.000 cursisten in 2020), voeding en ziekte (> 30.000) en voeding en duurzaamheid (> 20.000). Maar het interessegebied wordt steeds breder, denk aan thema’s op het gebied van klimaat. De meeste online cursussen zijn grotendeels gratis. Tegen een vergoeding (tussen 49 en 149 dollar) heb je toegang tot de gehele cursus en bij voldoende eindresultaat rond je de MOOC af met een certificaat. Jansen: “We zagen dit jaar dat het aantal mensen dat de MOOC afrondt relatief even groot bleef, of zich nu 2.000 of 20.000 mensen in hadden geschreven.”

Vanuit WUR vliegen ideeën voor nieuwe online cursussen bij ons binnen.

Vooruitblik

In januari start de MOOC Agricultural Water Management over hoe je voedselproductie op verantwoorde wijze kunt verhogen door beter watermanagement. Jansen: “Ik verheug me op de MOOC die in februari begint over de grootste uitdagingen voor de toerismesector als het gaat om klimaatverandering. Zeker nu we even helemaal niet meer kunnen reizen door corona is dat een interessant thema: gaan we op oude voet verder of hebben we meer oog voor het klimaat?”