Een maatschappelijke verschuiving
Veranderingen in de productie en consumptie van eiwitten moeten hand in hand gaan. Naast het stimuleren van samenwerkingen in de toeleveringsketens, is het essentieel dat commerciële partijen en beleidsmakers samenwerken om de drijvende krachten achter voedselkeuzes beter te begrijpen. De consumptie van voedingsmiddelen met dierlijke eiwitten blijft bijvoorbeeld hoog in bijna alle hoge-inkomenslanden, ondanks de toenemende consumptie van plantaardige alternatieven. Een andere prioriteit is inzicht krijgen in de eiwitbehoeften van risicogroepen en zelfs in persoonlijke behoeften. Die transities kunnen we alleen bereiken als alle stakeholders op één lijn zitten en dit thema bestempelen als topprioriteit.
Kernpublicaties
-
Finding flexitarians : Current studies on meat eaters and meat reducers
Trends in Food Science and Technology (2021), Volume: 114 - ISSN 0924-2244 - p. 530-539. -
5s4a: Protein transition pathways and regional innovation ecosystems: characteristics, challenges and promising directions
In: Circular@WUR 2022 - Wageningen University & Research - ISBN: 9789464471625 -
The geographies of the protein transition (GeoProTrans): Het groene eiwitten innovatie-ecosysteem in Regio Food Valley
-
The geographies of the protein transition (GeoProTrans): Cross-scale interactions in the alternative protein innovation system
-
Meat alternatives: an integrative comparison
Trends in Food Science and Technology (2019), Volume: 88 - ISSN 0924-2244 - p. 505-512. -
Changes in consumption patterns : options and impacts of a transition in protein foods
In: Agriculture and Climate Beyond 2015 - Dordrecht: Springer - ISBN: 9781402040634 - p. 171-189.