Project
Overstappen naar plantaardig eten: het effect op de spieren op hogere leeftijd
Plantaardig eten wordt steeds vaker aangeraden vanwege de positieve effecten op het milieu en de gezondheid, maar zijn we er ook klaar voor om plantaardig eten te adviseren aan ouderen?
Voedselproductie draagt een grote bijdrage aan klimaatverandering. Met name de productie van dierlijk voedsel heeft een grote invloed op het milieu. Consumenten wordt daarom steeds vaker aangeraden om meer plantaardige voeding te eten en de consumptie van dierlijke voeding te minderen. Alleen plantaardige voeding bevat over het algemeen minder eiwit en heeft een lagere eiwitkwaliteit dan dierlijke voeding en dit kan ongunstig zijn voor de gezondheid op hogere leeftijd.
Een adequate inname van eiwitten van hoge kwaliteit is essentieel voor het behouden van gezonde spieren. Dit is met name van belang in ouderen, waarbij het verlies van spiermassa en spierfunctie vaak voorkomt. Een volledig plantaardig, ofwel een veganistisch, eetpatroon heeft waarschijnlijk een negatieve invloed op de spieren in ouderen. Tegelijkertijd is het verlies van gezonde spieren binnen de verouderende wereldpopulatie een opkomend probleem voor de volksgezondheid. Daarom is het van groot belang dat de impact van deze transitie naar plantaardig eten op de spieren van ouderen wordt onderzocht.
Het doel van dit project is om de effecten van veganistische maaltijden en eetpatronen op de spiermassa, spierkracht en fysiek functioneren in ouderen in kaart te brengen. Dit wordt gedaan door het uitvoeren van een aantal voedingsinterventie studies. Op deze manier zullen we bijdragen aan de onderbouwing van de voorziene veranderingen in voedingsrichtlijnen voor ouderen, waarbij we zowel rekening houden met gezondheid als duurzaamheid.
Dit project maakt deel uit van de Regio Deal Foodvalley, spoor 2: “Gezonde voeding, van prille start tot oude dag.”