Promotie
Naar een duurzaam Nederlands voedingspatroon - van onderzoek naar beleid
Samenvatting
De productie en consumptie van voedsel heeft een grote impact op het milieu en de volksgezondheid. Dit proefschrift gaat over hoe voedselkeuzes samenhangen met gezondheid, duurzaamheid en kosten van het voedsel. Het onderzoek gaat over de impact van gezonder eten op het milieu. Daarnaast is gekeken naar de financiële gevolgen van gezonder en duurzamer eten voor mensen met verschillende opleidingsniveaus. Een ander onderdeel gaat over de consumptie van sterk bewerkte voedingsmiddelen en dranken. Er is onderzocht hoe deze producten zowel de gezondheid, het milieu als onze portemonnee beïnvloeden. Tot slot is er een experiment gedaan om te begrijpen hoe prijsveranderingen en kleine aanmoedigingen in de supermarkt van invloed kunnen zijn op het kopen van vleesproducten. Het proefschrift draagt bij aan wetenschappelijk bewijs dat effectief overheidsbeleid kan ondersteunen om gezondere en duurzamere eetpatronen te stimuleren.