Promotie

Gezonde en Duurzame Eetpatronen: Neem het consumentenperspectief mee ter tafel

Promovendus LM (Lenneke) Dries-van Bussel MSc
Promotor prof.dr.ir. P (Pieter) van 't Veer
Copromotor dr.ir. A (Anneleen) Kuijsten
Externe copromotor Dr. I. Monica Mars
Organisatie Wageningen University
Datum

ma 23 oktober 2023 13:30 tot 15:00

Locatie Omnia, gebouwnummer 105
Hoge Steeg 2
6708 PH Wageningen
+31 (0)317 - 484 500
Zaal/kamer Auditorium

Samenvatting

Een verschuiving naar een gezond en duurzaam voedingspatroon is essentieel voor de mens en de aarde. Tot op heden worden gezonde en duurzame voedingspatronen vooral onderzocht met behulp van wiskundige modellen. Deze modellen houden echter geen rekening met consumenten. Dit proefschrift heeft onderzocht wat consumenten denken over duurzame voeding, en hoe hun onderwijsniveau en mening over smakelijkheid, gezondheid en prijs een rol speelt bij duurzame voedselkeuzes. Het blijkt dat consumenten bij duurzaamheid denken aan een breed scala aan factoren, van voedselproductie tot consumptie en verspilling. Duurzame voeding wordt geassocieerd met gezond, lekker, maar duur. Daarnaast bleek uit het onderzoek dat duurzame en gezonde voedingspatronen neutraler zijn van smaak dan voedingspatronen die minder duurzaam en gezond zijn, en dat hoogopgeleide consumenten wel gezonder, maar niet duurzamer eten dan lager opgeleide consumenten. De resultaten van dit onderzoek kunnen gebruikt worden om consumenten te stimuleren om gezondere en duurzamere voedselkeuzes te maken.