Dialogue
Dilemma denken: Toekomstig landgebruik voor landbouw, bosbouw en natuur in de EU
Voor welke dilemma’s staat de EU als we kijken naar toekomstig landgebruik voor landbouw, bosbouw en natuur? Wat betekenen bepaalde keuzes voor jouw vakgebied? En hoe vervullen we onze rol als onderzoekers in het maatschappelijke debat hierover? Deze vragen zijn relevanter dan ooit in een tijd waarin complexe vraagstukken platgeslagen worden en polariserende standpunten vaak het debat domineren. Als opvolging van de Mansholt-lezing van 2024, nodigen we daarom alle WUR-medewerkers uit om de dilemma’s voor landbouw, bosbouw en natuur samen te verkennen.
Tijdens deze bijeenkomst hoor je welke verschillende dilemma’s voor toekomstig landgebruik op EU-niveau voorliggen, hoe deze samenhangen en binnen welke context keuzes gemaakt moeten worden. Kiezen vindt namelijk nooit in isolement plaats. Door de zaal ook het podium te geven, leren we van elkaar welke effecten bepaalde keuzes kunnen hebben. Zo ontdekken we samen wanneer, waarom en hoe het denken in dilemma’s waardevol kan zijn. En hoe we complexe vraagstukken integraal kunnen omarmen.
Context: Dilemma rapporten
Het dilemma-denken is op verschillende plekken omarmd en wordt door beleidsmakers, boerenorganisaties, bedrijven en banken gebruikt in het debat over de toekomst van landbouw, voedsel en natuur. In de afgelopen 1,5 jaar zijn twee belangrijke rapporten verschenen die dilemma’s op het gebied van landbouw, voedsel, bosbouw en natuur voor zowel Nederland als Europa belichten. In het eerste rapport zijn zes verschillende dilemma’s geformuleerd die de basis kunnen vormen voor het gesprek over het lange termijnperspectief voor landbouw, voedsel en natuur in Nederland. In het tweede rapport zijn de Nederlandse dilemma’s omgezet naar dilemma’s op het niveau van Europa, waarbij landgebruik nu en in de toekomst de rode draad is. Alhoewel de discussie in de bijeenkomst zowel op Nederland als op Europa gericht kan zijn, focussen we in de presentatie voornamelijk op de Europese context, waar Nederland onderdeel van uitmaakt.