Project
Internet of Food & Farm
Het Internet of Things (IoT) is een krachtige aanjager die onze maatschappij en economie in snel tempo verandert. Ook de voedsel- en landbouwsector verandert in een smart web van verbonden objecten die contextgevoelig zijn en op afstand kunnen worden geïdentificeerd, gemeten en aangestuurd. De technologie is er al. Naast dat IoT zal zorgen voor een drastische verbetering van productiviteit en duurzaamheid, zorgt het ook voor uitdagingen.
Uitdagingen
De producten die de agrifoodsector produceert, zijn vaak levende, natuurlijke objecten. De gebruikte apparatuur moet dus bestand zijn tegen zware omstandigheden. Tegelijkertijd is het internetbereik op het platteland niet altijd even goed.
De reden dat het IoT tot nu toe nog niet op grote schaal wordt ingezet in de sector, is met name een gebrek aan interoperabiliteit, zorgen van gebruikers over eigendom, privacy en veiligheid van gegevens en de afwezigheid van businessmodellen met een eerlijke verdeling van kosten, baten en risico’s.
Voldoende, veilig en gezond voedsel
Het project IoF2020 richt zich op het demonstreren dat IoT kan bijdragen aan voldoende, veilig en gezond voedsel. Ook kan het de concurrentiepositie van landbouw- en voedselketens in Europa versterken.
IoF2020 ontwikkelt een symbiotisch ecosysteem van landbouwers, de voedselsector, technologieleveranciers en onderzoeksinstituten. Het consortium van 73 partners onder leiding van Wageningen University & Research gebruikt het ecosysteem en de architectuur die al zijn ontwikkeld bij eerdere projecten, met name in het Future Internet programma van de EU.
Resultaten
- Het project bestaat uit negentien cases die zijn gegroepeerd in vijf ‘trials’ met eindgebruikers uit de landbouw-, zuivel-, fruit-, groente- en vleessector. Samen met IoT-integrators demonstreren zij de businesscase van innovatieve IoT-oplossingen voor een groot aantal toepassingsgebieden.
- Een efficiënte aanpak met verschillende spelers die gericht is op gebruikersacceptatie, stakeholderbetrokkenheid en duurzame businessmodellen, brengt de technologie en markt in gereedheid en bevordert de gebruikersadoptie.
- Een duidelijke, door toonaangevende gebruikersorganisaties gesteunde verspreidingsstrategie voor producten en lessen die uit het project worden getrokken, zorgt voor een goede zichtbaarheid in de markt en een betere leercurve.
Meer informatie
Voor meer informatie kun u kijken op de projectwebsite www.iof2020.eu.
Publicaties
-
Overall lessons learned regarding business model : WP 4 A Qualitative Comparative Analysis of characteristics that contribute to business maturity of IoF2020 Use Cases
-
Validation of user acceptability in IoF2020 use cases WP 4
Netherlands: IoF2020 -
Monetization of data is just one of the ways to foster data sharing : Ethic point of view on monetization
-
D7.4 Analysis report of the interactive sessions : futures of farm data sharing practices : perspectives of European farmers, researchers and agri-tech businesses WP 7
Netherlands: IoF2020 -
D7.3 Cards for the interactive session : development of a card-method for interactive workshops WP 7
Netherlands: IoF2020 -
IoF2020 - Position Paper on a Common European Data Space : Expert Workshop on a Common European Agricultural Data Space
-
Dairy Trial : Podcast: Interview Kees Lokhorst (WUR)
-
D4.1 KPI catalogue for each use-case
-
D4.2 Methodology to assess market outlook and social impact : WP 4
-
D4.3 Taxonomy of business models relevant to IoT applications